Петима души от Центъра за настаняване от смесен тип на деца и младежи с увреждания "Розовата къща" в Русе са с коронавирус. Това съобщиха от Областния оперативен щаб в крайдунавския град.

Първият случай на инфекцията в социалното заведение, регистриран вчера, е на 69-годишна медицинска сестра, която е под домашна изолация. По тази причина Регионалната здравна инспекция е извършила проверка в социалното заведение като са изследвани 13 души от персонала и 12 младежи - потребители на социалните услуги.

С положителни резултати са още четирима души. Става дума за детегледачка и трима потребители - две жени на 19 и на 25 години, както и 16-годишно момче.

220 са вече активните случаи на COVID-19 в област Русе. Само за последното денонощие в региона са регистрирани 49 новозаразени, като 45 от тях са от Русе и по един от Басарбово, Две могили, Кацелово и Щръклево. 46 от всички нови случаи остават под домашна изолация, а трима души са хоспитализирани. С коронавирусна инфекция е установен и един жител на Русе, който е на домашна изолация на адрес в друга област. Затова и в Единния информационен портал за Русенско са обявени 50 нови случая на заразени с COVID-19.

С положителен PCR тест за коронавирусна инфекция е и 7-годишна ученичка от първи клас в СУ "Васил Левски". Тя е в добро здравословно състояние и е под домашна изолация.

Общо диагностицираните с коронавирус в област Русе вече са 642. Към момента 44 от тях са на болнично лечение, а 176 са оставени под домашна изолация.

За изминалите 24 часа има и четирима новоизлекувани пациенти, което означава, че оздравелите от началото на пандемията от COVID-19 в Русенско са 396.