Градушка и буря удариха снощи населени места край Русе. Най-много са пострадали село Басарбово и квартал "Средна кула", информира bTV.

Поройният дъжд е превърнал пътя към квартала в блато, а хората разказват, че проблемът с отводняването стои нерешен от години.

Градушката е паднала снощи след 21 ч., а последвалият порой е превърнал пътищата и улиците в кални реки.

"Страшна градушка, която отнесла цялата кал от гората и я докара тук на центъра на Кулата. Как може да правят извън града канавки, как може да правят навсякъде канавки, а тук да няма", възмущава се Николай Петров.

Кметският наместник на квартала Божидар Йотов също е притеснен, тъй като проблемът е от години.

"Идва тази кал, която е стигнала тук на 700-800 м по пътя за града, и както виждате, на моста на места има около 20 см кал, създава ужасни условия за ПТП. Да не говорим, че това нещо като засъхне, както обикновено става, няма почистване поне до средата на лятото", обяснява Божидар Йотов.

Той припомня, че преди време е трябвало да бъде изготвен проект за отводняване, но след това повече никой не е говорил за него. Според Йотов сега е подходящ момент отново да се извади въпросният проект и да се реализира заедно с изграждането на канализацията на квартала.

Градушка и порой е имало снощи и в село Басарбово.

"Градушката бяло беше, на райграса бяло беше всичко, имаше три пръста сняг. Всичко 100 процента из градината е замазано, навсякъде беше пълно с вода, всичко беше като езеро. Няма един тротоар направен, хората сами си правят пред къщите и гаражите", казва Владимир Радоев.

От кметствата настояват държавата да даде повече средства на общините, за да могат да се справят с подобни бедствия сами. От община Русе са обещали, че още днес ще изпратят техника, която да изчисти калта.