За последните два дни на ГКПП "Дунав мост", чрез системата за административнонаказателна дейност, на шофьори са връчени 748 глоби на обща стойност 104 450 лева. Това съобщи началникът на сектор "Пътна полиция" в Русе главен инспектор Михаил Манов.

Той обясни, че през ПОС-терминал на граничния пункт са били платени 256 глоби на стойност 17 920 лева. Съставени са 16 акта.

Манов каза, че на водачи на превозни средства са издадени 21 заповеди за принудителна административна мярка. Той обясни, че става дума за шофьори, които имат връчени преди време глоби, но не са пожелали да ги платят досега. На тях са им отнети шофьорските книжки.

Част от издадените заповеди са свързани с неправоспособни водачи, както и такива, които са лишени от правото да управляват превозно средство. В някои от случаите на "Дунав мост" се явили с автомобили с прекратена регистрация.

Директорът на "Гранична полиция" в Русе комисар Димитър Чорбаджиев обясни, че въведената системата не забавя преминаващите през пункта превозни средства. Шофьорите, които се явят на "Дунав мост", се проверят за неплатени глоби. Ако системата покаже, че водачът има регистрирани нарушения, той се насочва към друго гише, на което работят служители на "Пътна полиция". Там шофьорът получава съответния фиш, за който досега не е знаел. А ако има влязла в сила глоба, може да я плати чрез ПОС-терминал.

Километричните опашки от камиони за пореден ден

Тежкотоварните превозни средства изчакват на опашка по пътя Русе-Силистра и на международния бул. "България", което затруднява движението на останалите превозни средства в тези два участъка.

"Има осигурен буферен паркинг на бул. "България", с който да облекчим до известна степен движението по пътя Русе-Силистра, между град Мартен и граничния пункт. За регулиране на движението са ангажирани много полицейски екипи", обясни началникът на сектор "Пътна полиция" в Русе главен инспектор Михаил Манов.

Той каза още, че е създадена организация в района на град Бяла също да се спират временно камиони.

"През последните три дни имаме чувствително увеличение на преминалите през пункта товарни автомобили - както на вход, така и на изход от страната. Ако до края на 2019 г. не сме имали ден, през който в една от посоките да са преминали повече от 1000 камиона, то в последните няколко дни те са по над 1200 в посока", коментира директорът на "Гранична полиция" в Русе комисар Димитър Чорбаджиев.

По думите му граничният пункт има предел на пропускане на превозни средства.

За последното денонощие в посока Румъния са преминали 1257 тежкотоварни автомобила, а у нас са влезли около 1330 камиона. Чувствително е и увеличението на леките автомобили - основно с румънска регистрация, които влизат в страната ни. За последното денонощие те са 985, а в посока Румъния са били 475.