Хиляди незаконни сметища замърсяват България. Мерките срещу тях и особено изобличаването на нарушителите се оказва трудна задача. Какво може реално да се направи? Нова идея има кметът на русенското село Басарбово, който е решен да се пребори с незаконните сметища. 

"Сметищата в нашето землище не са много, но са качествени. Досега използвахме частни ресурси, за да следим, за да гоним, за да наблюдаваме. Време е да кажем стига и да обявим война на тази глупост. Повечето боклуци са строителни отпадъци от фирми, които вземат на хората парите и ги изхвърлят някъде в гората и на поляните. Това е пълно безобразие, призовавам гражданите да подават сигнали, да снимат нарушителите и да спрем това пълно безобразие, не може повече да продължава това", каза пред БНТ Николай Колев - кмет на Басарбово.

Той обясни, че кметствата също се проверяват за това как се справят с нерегламентираните сметища.

"Най-лесно е кметът да е отговорен. Но ние, кметовете нямаме ресурси да се справим сами. Контролът трябва да се направи по нов начин. С възмущение няма да стане, трябва всички да се справим заедно. Идеята ми е да поставим фотокапани, които ловджиите слагат, и да реагираме при нерегламентирано изхвърляне на отпадъци", каза още Николай Колев.