Двама ученици и студент са носители на наградата "Русе-21 век". Отличията бяха връчени днес от кмета на града Пламен Стоилов.

Наградата се присъжда по повод на Деня на народните будители - 1 ноември, на ученици и студенти от учебни заведения на територията на община Русе за изключителни постижения и завоювани награди от национални и международни състезания, олимпиади и конкурси.

За отличието са постъпили общо 15 номинации.

Носители на "Русе-21 век" са дванайсетокласничката от гимназията с преподаване на немски език "Фридрих Шилер" Станимира Колева, Цветелина Стефанова - ученичка в единайсети клас в гимназията по европейски езици "Свети Константин-Кирил Философ", и Светослав Хаджииванов - студент в четвърти курс в специалност "Компютърни науки" в Русенския университет.

Станимира Колева е спечелила второ място в националната историческа ученическа конференция "Европа навлиза в български земи", участва и в историческо проучване на тема "Паметници в област Русе". Тя показва и поетични умения със спечеленото второ място в Националния конкурс за стихотворение "Моята среща със Земята от Космоса".

Цветелина Стефанова печели сребърен и бронзов медал от XVI международна олимпиада по лингвистика, състояла се през тази година в Прага.

Светослав Хаджииванов е със среден успех от следването си - отличен 6,00. Той участва активно в редица научни форуми и състезания, като печели престижни награди. През учебната 2017/2018 г. участва активно в редица научни форуми и състезания и печели престижни награди: първа награда в представяне на студентски разработки в професионално направление "Информатика и компютърни науки", специалната награда за Development и една от четирите парични награди на Международната студентска конференция International Conference on Applied Informatics Imagination, Development ICDD.

Тримата получиха грамота, плакет и парична премия от по 500 лева.

Отличените и номинирани за "Русе- 21 век"

Снимка: Община Русе

Останалите номинирани бяха: Ния Фенг - ученичка в 11-ти клас на ПГСАГ "Пеньо Пенев"; Борислава Линкова - ученичка в 5-ти клас на ОУ "Отец Паисий", гр. Мартен; Преслава Петкова - ученичка в 11-ти клас на СУПНЕ "Фридрих Шилер"; Адриана Витанова - ученичка в 11-ти клас на СУПНЕ "Фридрих Шилер"; Николай Радев - ученик във 2-ри клас на ОУ "Любен Каравелов"; Ангел Иванов - завършил през 2018 г. СУЕЕ "Свети Константин-Кирил Философ"; Десислава Димитрова - ученичка в 10-ти клас на СУ "Йордан Йовков"; Даниел Христов - ученик в 4-ти клас на СУ "Йордан Йовков"; Марина Димитрова - ученичка в 3-ти клас на СУ "Йордан Йовков"; Симона Михалева - ученичка в 3-ти клас на СУ "Йордан Йовков"; Борислав Чакъров - студент 4-ти курс в специалност "Финансова математика" и Миглена Цветкова - студент от магистърска програма "Съвременна българистика и образование".