Бурята в Русенско тази нощ е повалила дървета и клони. Екипи на противопожарната служба са реагирали на 10 сигнала, съобщи за БТА регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева.

Екипите са отстранявали паднали дървета по главния път Русе-Бяла. Част от сигналите са от град Русе, две дървета са паднали върху автомобили. Друг сигнал е от село Червена вода.

В Русе повече от 230 служители на общинските предприятия и почистващата фирма отстраняват щетите, съобщи директорът на дирекция "Обществен ред, сигурност и защита на потребителите" към Община Русе Георги Игнатов.

Сигналите в града за паднали дървета и клони са десетки. Мобилни групи почистват и уличните шахти от паднали листа и наноси.

Няма сигнали за прекъснато електрозахранване на територията на общината. Единствено в село Долно Абланово уличното осветление не работи, като екип на общинското предприятие "Комунални дейности" отстранява аварията.

От хидрометеорологичната станция в Русе съобщиха, че силната буря снощи е била между 23:36 часа и 0:05 часа. За това време са паднали 10,5 литра на кв. метър дъжд. Той е бил придружен със силна гръмотевична буря и шквал - вятър с променлива скорост, който е достигал скорост до 86 км в час. За цялата нощ са паднали общо 10,9 литра на кв. метър дъжд. Дежурните метеоролози са отчели и рязко падане на температурите. В 21:00 часа измерените градуси са били 29,2, а в полунощ вече са били 18,2 градуса.

Националният институт по метеорология и хидрология е издал за днес предупредителен код за интензивни валежи, гръмотевични бури и условия за градушки за област Русе.

От кметството в Русе призовават гражданите да бъдат внимателни и при интензивна буря, обилен дъжд или ураганен вятър да не предприемат пътувания.

Гражданите трябва да внимават и за летящи във въздуха предмети, да не се движат в близост до жилищни сгради и строителни обекти, да приберат от терасите си всичко, което при силен вятър може да нарани преминаващите по тротоарите, а собствениците на строителни фирми да укрепят скелетата и оградите, тъй като те също са уязвими при опасно силен вятър.