Около 40% от аптеките в страната още не са свързани със системата за разпознаване на фалшиви лекарства. Шестмесечният гратисен период изтича на 9 август. От Министерството на здравеопазването предлагат глоби от 1000 до 3000 лева за нарушителите.

В Русе аптеките, които са подготвени за системата за разпознаване на фалшиви лекарства се броят на пръсти, каза в ефира на Българската национална телевизия магистър-фармацевтът Пламен Филев.

"Нашето виждане е, че е безсмислено в тоя момент да се въвежда нещо като верификация. А и освен това първоначалната им идея беше, че тя ще бъде напълно безплатна верификация за всеки един обект"

За да се включат в системата аптеките трябва да разполагат със специален софтуер и баркод четец. Само първоначалната инвестиция за софтуеъра е 500 лева, а след това се заплаща и месечна такса, оплакват се в бранша.  Целта на системата е да гарантира,че лекарствата, които си купуваме от аптеката не са фалшифицирани. У нас обаче тя още не работи ефективно. Причината - около 1600 аптеки още не са свързани с нея

През февруари здравното министерство даде на аптеките 6 месеца да се снабдят с необходимото оборудване, за да се свържат със системата.Фармацевтите от Русе твърдят,че не знаят кога изтича гратисният период. Не стана ясно и дали могат да ги глобяват, защото санкциите предложени от здравното министерство все още са само на хартия.