Договор за доставката на 15 нови тролейбуса на чешкия производител "СОР Либхави" ООД бе подписан в Русе, съобщиха от общината в крайдунавския град.

"Днес правим една стъпка към дългосрочната ни цел да подобрим градския транспорт в града. С всяко допълнително превозно средство транспортната задача ще може да се изпълнява по-добре, а новите тролейбуси ще позволят и спестяването на средства", сподели кметът на Русе.

Новите тролейбуси ще бъдат част от автопарка на "Общински транспорт - Русе" ЕАД и се очаква доставката им да започне това лято. Те ще се движат изцяло с електроенергия и гарантират нулеви вредни емисии.

Тролейбусите SOR TNS 12 са с капацитет от 86 пътници - 33-ма седящи и 53-ма правостоящи. Тези превозни средства са от ново поколение, като е даден приоритет на осигуряването на достъпна среда за пътници с намалена подвижност и за майки с колички. Чешките возила са нископодови, като на средната врата има платформа за колички, а в случай на нужда - цялата машина може да се наклони надясно.

Гаранционният срок на всеки от новите тролейбуси е 10 години.