Управителят на приюта Мартин Николов обяснява пред "Бряг", че там вече са настанени 77 души, а капацитетът му е 60 места.

Заради студа в последните дни извънредно в приюта е приготвена и стая на втория етаж в сградата, която не е отдадена за ползване на "Добрият самарянин".

"От общината отпуснаха 5 кубика дърва за отопление и нагласихме няколко легла в това помещение", разказва Николов.

Доброволци са заварявали и са направили легла, има и подарени пружини, които са от голяма полза. В тази стая, която някога е била учебна, настаняват всички бездомни, търсещи подслон заради студа. Те ще останат там докато времето се постопли, което според прогнозите ще е след около 2 седмици, добавя управителят.

От няколко дни бездомниците сами отиват в приюта и молят да бъдат настанени.

"По принцип трябва да ги оставим на улицата, но не го правим. Лошото е, че само ние ги приемаме", заявява Николов.

Според думите му, както в приюта си отварят коридорите и мазите, може и някое училище или някой завод да пусне няколко човека, но никой не се наема. 

Потърсилите подслон извънредно се приемат само с един протокол, тъй като по документи могат да постъпят до 60 човека. За новодошлите обаче няма осигурена храна, както за постоянно пребиваващите там.

"Ако все пак има дарения и може да се задели нещо, ще им дадем", казва Николов.

Той добавя, че вече не приемат болни хора, които се карат с линейки, понеже няма къде да бъдат настанени. В приюта постъпват само относително здрави хора, които могат да се движат макар и трудно.

Точно в студените зимни дни приютът за бездомни има огромна нужда от дарения.

"Всичко, което трябва за една къща, е нужно и тук", добавя управителя.

Той призовава тези, които имат желание и възможност, да помогнат с каквото могат. Необходими са най-вече одеяла, чаршафи, обувки, вилици, лъжици, чинии, памперси, лекарства, крушки, дори прах за пране и веро.

Бюджетът на "Добрият самарянин" за миналата година беше орязан с над 60% и парите едва стигат за скромни закуска и вечеря.

За обяд настанените там разчитат изцяло на дарения. Добри хора се отзоваха и по Коледа и Нова година занесоха продукти и дрехи за хората там. Сега бездомните продължават да се надяват на подобна помощ.