За никого не е изненада, че всички съдим лесно и гласно изразяваме очаквания едни към други, без да се замисляме дали самите ние посрещаме очакванията на околните.

Възрастта, семейният статус, сексуалните предпочитания, цвят на кожата и религиозна принадлежност се оказват сред най-сериозните пречки пред кандидатите за работа според скорошно проучване на TELUS International Bulgaria. От данните разбираме, че за 34% работодателите у нас не са толерантни към "различните кандидати", а други 30% открито споделят, че са прикривали свои отличителни белези, когато отиват на интервю за работа. 70% от запитаните смятат за трудно да започнат работа, като това важи в най-голяма сила за кандидатите с малко опит и онези над 45-годишна възраст.

Намирането на работно място, където човек е приет със своята индивидуалност, може и да изглежда трудно, но с предразсъдъците се срещат и популярни личности като Влади Ампов-Графа и Ива Русинова, които подкрепят кампанията "Бъди себе си" на TELUS International Bulgaria.

снимки: TELUS International Bulgaria

Защо темата ги провокира?

Ива е дрифт пилот и инструктор с 11 години стаж, а Графа освен изпълнител с 33 години на сцената e и музикален продуцент. Това обаче не ги прави имунизирани срещу мнението на останалите за тях. Мнение, което според Графа ние, хората, като "социални същества често сме склонни да изразяваме и да се сравняваме един с друг. Изразявайки предразсъдък към някого, самоизтъкваме себе си. Имаме високо мнение за собствената си личност, съпоставяйки я със слабостите на другия".

"Сега любимото ми хоби вече е моя професия и преподавам дрифт и пистово каране, но не спирам да се сблъсквам с предразсъдъци. Когато някой дойде на обучение, дори и да не го казва на глас, аз виждам, че ми няма доверие само защото съм жена и не е общоприето да разбирам професионално от коли. Радвам се, че в движение хората разбират, че моите съвети им помагат да се развият. А най-любимо ми е сама да ги повозя - тогава всички предразсъдъци остават на заден план", споделя чаровната спортистка.

Според проучването неудобни въпроси от личен характер са често срещани при интервютата за работа, което означава, че това какви сме и какво харесваме неминуемо ще оказва влияние на отношенията ни с хората, с които работим.

"Предразсъдъците пречат не само на работата, но и на взаимоотношенията в професионален и личен план", казва Графа.

И Графа, и Ива са убедени, че обществото ни може да се промени към по-добро. Чрез диалог и чрез вглеждането в нас самите. И макар да ни предстои дълъг път, и двамата се определят като "непоправими оптимисти" в това отношение.

С кампанията "Бъди себе си" и в ролята на един от най-големите работодатели у нас, TELUS International Bulgaria започва разговор по темата, защото вярва, че предразсъдъците на работното място трябва да останат в миналото. Когато си в среда, която приема твоето "различно" и оценява твоите качества, професионалната и лична реализация стават много по-желани и възможни.

 

* съдържание на TELUS International Bulgaria