През последните няколко десетилетия роботите заеха ключова роля в нашия забързан живот. Изпълняващи различни функции, те намират приложение в най-разнообразни дейности, а тяхното конструиране и експлоатация са изключително интересни за хора от всякаква възраст.

Именно в това вярват и от математическата гимназия "Св. Климент Охридски" в гр. Силистра, където техният проект "Информатиката в роботиката - път към създаване на изкуствен интелект" успява да мотивира и да помогне на много деца да се докоснат до невероятния свят на роботите. С изграждането на класна стая по роботика от училището имат за цел да възбудят интереса на повече ученици и да ги привлекат да опознаят същността на високите технологии. С предоставянето на работни материали и нужния софтуер за програмиране бъдещите конструктори вече имат възможност да покажат своите способности в изграждането на първите си роботи.

"Роботиката е иновативна наука с комплексно интегрирано обучение, ето защо беше изключително важно да създадем в гр. Силистра кабинет, който да отговаря на всички изисквания и нужди за конструирането на роботи", споделя Любомир Димитров, учител към ПМГ "Св. Климент Охридски" - гр. Силистра.

Учениците имат възможност да използват системата LEGO за създаване на своите роботизирани машини, както и специализирана технология за проектиране на хуманоидни роботи. Благодарение на специалността "Хардуерни и софтуерни науки" те могат да приложат на практика всички свои умения, като същевременно създават роботи и се забавляват.

Проектът "Информатиката в роботиката - път към създаване на изкуствен интелект" намира своето успешно реализиране благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България,"Ти и Lidl за по-добър живот", в партньорство с Фондация "Работилница за граждански инициативи" и Български дарителски форум.

В бъдеще се очаква изкуственият интелект да навлезе в живота ни още повече. Възможността да конструираме роботизирани машини за точно определена цел е ключовият подход към свят, изпълнен с прецизност и продуктивност. Ето защо проектът на ПМГ "Св. Климент Охридски" - гр. Силистра и Лидл България е една важна стъпка в осигуряването на възможност на по-голяма част от учениците да се специализират в роботиката и да допринесат за технологичния напредък на страната.

За да научите повече за страхотната образователна кауза "Информатиката в роботиката - път към създаване на изкуствен интелект", както и за други два подкрепени проекта от инициативата "Ти и Lidl за по-добър живот", вижте следното кратко видео:

 

* съдържание на Lidl