Шиповете представляват изменение на анатомичната структура на гръбначния стълб, което се получава вследствие новообразуване на съединяваща тъкан, превръщаща се впоследствие в костна такава. Наличието на такива костни израстъци в областта на врата е проблемно явление, тъй като причинява дискомфорт и болка, които понижават качеството на живот на пациента.

Установено е, че образуването на шипове се задейства като съпътстващ механизъм при вече съществуващи и усложняващи се дегенеративни процеси. Т. е., счита се, че появата на шиповите образувания, известни още като остеофити, е по-скоро явление, съпътстващо други здравни проблеми и се причинява именно от усложненията свързани с тях, а не самостоятелно изразяващ се проблем.

Фактори за развитие на шипове във врата

Въпреки че образуването на шипове е породено от друг здравен проблем, има някои странични фактори, които могат да допринесат за тяхната формация. Немалка част от тези фактори са свързани с начина на живот и някои ежедневни навици. Това означава, че ако успеете да ги елиминирате, ще се погрижите за намаляването на риска от появата на шипове във врата.

Към тях може да причислим липсата на достатъчно движение, прекомерното товарене и напрягане на врата, психическото напрежение, появата на травми в областта на гръбначния стълб, проявата на проблемни хормонални и метаболитни процеси.

Върху други фактори като наследственост, дегенеративни патологии, туморна среда или сколиоза, обаче, които също имат съществено значение за образуването на шиповете, не може да се повлияе.

Шипове във врата - ежедневни навици за облекчение и лечение

Ако вие или ваш близък сте изправени пред този проблем, не се отчайвате - има начини, по които може да му повлияете. На първо място е добре да водите цялостен здравословен начин на живот, включвайки повече активност в ежедневието си. Ако имате проблеми с теглото е добре да вземете мерки за влизане в нормата.

Ако се налага да работите дълги часове в седнало положение е добре да се стараете да седите с максимално изправен гръбначен стълб и минимално наведен врат. Правете си почивки и ставайте интервално от стола.

Здравословните навици ще бъдат добра база за назначеното ви медикаментозно лечение.

Физиотерапия при шипове във врата

Физиотерапията е метод, чрез който се осигурява постепенно облекчение на симптоматиката при шипове и травми, повлияващи се от подобен тип физическо и механично въздействие.

При шипове във врата именно специалната физиотерапия е един от лечебните прийоми, които оказват най-благоприятно влияние за облекчаване на симптоматиката.

Най-успешните физиотерапевтични способи срещу шиповете са медикаментозна електрофореза, терапия с медицинска кал, мануални техники и балнео процедури. Повече полезна информация за това какво е физиотерапия и какви са ползите от прилагането ѝ може да откриете на Lechenie.bg.


Рекламна статия.