Планината не винаги може да бъде предвидима. Колкото и да сме опитни, колкото добра екипировка да имаме, тя невинаги е гостоприемна и често ни е подготвила неприятни изненади. Планинска спасителна служба (ПСС), част от БЧК, разполага с 530 действащи планински спасители - основно доброволци от всякакви професии като музиканти, заварчици, предприемачи, бизнесмени, лекари, адвокати, летци и др. Те са разпределени в 32 отряда в по-големите планински селища из страната. Средногодишно оказват помощ на над 2 600 души и провеждат над 120 специализирани акции. Един от тях е и Захари Димитров, планински спасител от почти осем години, който взе участие във видеото посветено на съвместната кампания на EVN България и БЧК за финансовото подпомагане на службата. Той ни помогна да разберем малко повече за тяхното дело и трудностите по време на акция.

снимка: EVN

Планинският спасител трябва да е силен физически и психически, да има търпение, знания за планината, да обича работата в екип, да е отдаден и да няма високо его. Държи се изключително и на чувството за отговорност и коректност. Тъй като зад делото им няма комерсиална цел, а само една единствена идея - да помогнеш - планинските спасители са изключително сплотени. Те са едно цяло по време на акция, познават се много добре и разпределят задачите безгласно. Работят на смени, но са на разположение 24 часа в денонощието. Те са едно голямо семейство, уважават безпределно по-старите и опитни спасители и постоянно поддържат контакт и извън службата. Ако се случи да не се познават, и все пак се разпознаят някъде, където и да е, те общуват сякаш са дългогодишни приятели.

Според Захари един човек сам по себе си не е спасител. Може да окаже помощ, може да запази живота на някого, но това е само частица от всичко, което предстои оттам нататък - транспортиране, наблюдаване, извеждане от опасната ситуация и т.н. Не се смятат и за герои. За тях екипът е направил геройството. Когато имат акция за издирване, 15-20 човека търсят пострадал или загубил се в планината. Дори да го открие екип от двама, той го намира, защото останалите спасители са изключили много други възможности на терен.

Случаите, с които се борят, могат да се разделят на две групи - хора, надценили себе си, и такива, които са добре подготвени за планината, но са попаднали в неочаквана ситуация. При акция тръгват с идеята да подобрят обстоятелствата, да излязат от несполуката, но знаят много добре, че планината е много по-силна от човека. Не държат хората да им бъдат благодарни, но те самите винаги се интересуват от човека, който са спасили - звънят, за да попитат как върви оздравяването му, защото за тях обратната връзка е също изключително важна. За съжаление понякога бедата ги изпреварва и не успяват да спасят пострадалия. Справят се със стреса чрез преквалификации, нови курсове, задълбочено обучение, много тренировки, четене и усъвършенстване.

Семействата и близките на планинските спасители осъзнават колко е важно делото им. Колкото и да се страхуват, подкрепят идеята, разбират защо са избрали да помагат на хората и са до тях, без да се оплакват. Трите дъщери на Захари са горди с него. Често го питат за акциите и живо се интересуват от работата му.

За да покажете своето уважение и подкрепа към доброволците от ПСС, до края на годината включете се в благотворителната кампания на EVN и БЧК, като дарите 25 лева или повече на специално създадена секция на сайта www.evn.bg. Разходите за поддръжката на тези структури не са никак малко, като се има предвид екипировката, апаратурата и обученията, които трябва да се осигурят, за да могат спасителите да са подготвени за всеки сценарий в планината. EVN се ангажира да удвои събраните средства след приключването на кампанията. ПСС ще прецени как най-добре да оползотвори сумата.

 

* материалът е предоставен от EVN