Повече видимост, повече трафик, повече поръчки и повече печалби - всичко това звучи като мечтата на търговците в интернет. Тази мечта обаче бързо се превръща в кошмар в момента, в който електронният магазин няма капацитета да поеме натоварванията, които идват към него.

След като скоро пусна първия си демо онлайн магазин, платформата NEXT BASKET вече има резултати и от първия си официален тест за издръжливост на трафик пикове. През тази седмица платформата премина тестване с 50 000 потребителски сесии и 5 000 стъпки за завършване на поръчка - и резултатите са повече от обещаващи.

Софтуерът на платформата поема пиковете в трафика без забавяне на скоростта, без промяна във функционалностите и без влошаване на потребителското изживяване.

Микросървисна архитектура

Отличните резултати на NEXT BASKET се дължат най-вече на уникалния тип софтуерна архитектура, чрез която е изградена платформата. За разлика от тежката монолитна архитектура, микросървисите представляват мрежа от свързани услуги, които работят бързо и независимо, с възможност за гъвкаво разширяване на на капацитета на натоварване.

В резултат, платформата се превръща в една от малкото алтернативи в световен мащаб, подходяща за големи онлайн магазини с много продукти, много вариации и много езикови версии. На практика платформата няма ограничения, тъй като ресурсите ѝ за обем на поддържаната информация са скалируеми и практически безкрайни.

Тестове за грешки в кода

Колкото и да е надеждна, архитектурата на микросървисите все пак се нуждае от мониторинг за грешки и бъгове. В контраст с времеемкото и скъпо ръчно тестване, NEXT BASKET предлага вграден код за грешки в кода. Той следи работата на софтуера и дава отчети за грешки в реално време, така че неизправностите да бъдат отстранени преди да повлияят на работата на магазина.

Резултатът се измерва най-лесно в печалби, a проучване на Gremlin показва, че сайт от ранга на Amazon губи приблизително по $220 000 на минута технически неизправности. Изненадващо или не, Amazon също използва микросървис архитектура, за да защити репутацията и печалбите си - защото правилно решение за онлайн търговия има, и то вече навлиза с пълна сила на българския пазар.

Официалният старт на платформата се очаква до месеци, а дотогава формата за запитване на сайта остава отворена за всички потенциални партньори, които търсят прекия път към потребителите си онлайн.