За голяма част от младите шофьори излизането на пътя след успешно преминат изпит за придобиване на документ за правоуправление е истинско предизвикателство. Сигурността, която са изпитвали от присъствието на инструктора по време на курса, вече я няма и в главата им изникват множество трудни въпроси и ситуации.

Разбира се, има хора, които нямат затруднения дори в началото на шофьорския си стаж, но за съжаление, аз не съм от тях. Преди около месец, когато за пръв път седнах зад волана на личния си автомобил, сърцето ми се разтуптя, започнах да си преговарям всички стъпки преди потегляне и се опитвах да запазя спокойствие. От силното притеснение как ще се справя на пътя не ми оставаше и секунда, в която да проследя дали технически всичко е наред с автомобила. Освен това не бих казала, че и досега съм съвсем наясно с тази част.

Слава Богу, благодарение на непрестанното развитие на технологиите в днешно време, се сдобих с помощник на пътя. След като разказах на една приятелка за множеството ми трудности, тя ми спомена за новото смарт устройство Drivey, което Теленор предлага.

Поинтересувах се какво точно представлява и разбрах, че това иновативно устройство е много полезно по време на път. На първо място много ми допадна, че Drivey изготвя статистика за поведението на шофиране. По време на път се регистрират всички резки забавяния, ускорения, аварийни спирания, остри завои, превишаване на скоростта, удари и сблъсъци. Като нов шофьор аз се възползвах от възможността да задам и максимална скорост, при превишаването на която приложението ме уведомява с нотификация.

Хареса ми и че няма нужда да следя температурата на двигателя, напрежението на акумулатора, разхода на гориво и други спецификации на автомобила, защото Drivey го прави вместо мен. Също така настроих устройството да ме подсеща за периодичната нужда от поддръжка на колата, за да съм сигурна, че няма да я пропусна.

Освен всичко това, дигиталният спътник на всеки шофьор следи на живо местоположението на автомобила по картата, показва продължителността на всяко едно пътуване. Дава възможност да бъдат поставени ограничения за движение, както и да бъде извършен анализ на историческите данни за проследяване и позициониране, преди следващото пътуване.

Е, да си призная аз направо се влюбих в Drivey и вече, когато съм на път всичко е много по-лесно!

* в партньорство с Теленор