Близо 70 общини у нас ползват безплатен безжичен интернет, изграден от А1

Гражданите и гостите на десетки общини, сред които Столична, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Кюстендил, Монтана, Шумен, Ботевград и други вече имат безплатен безжичен интернет по програмата WiFi4EU. Това е възможно в близо 70 общини у нас, които избраха А1 за свой технологичен партньор и предстои да се случи в още 6, в които проектите са в процес на изграждане.

В София трите безплатни Wi-Fi зони обхващат Моста на влюбените и парка на НДК, булевард "Витоша" и района на Съдебната палата. За целта А1 е осигурила трасе, започващо от района на хотел "Шератон" до хотел "Хилтън" в София, което е с дължина 1 800 метра. През последните 30 дни над 35 000 потребителя са използвали безплатните Wi-Fi мрежи в столицата.

А1 Smart Net е в основата на Wi-Fi мрежите, които А1 изгради в общините у нас. Освен предоставянето на безжичен достъп до интернет, тя дава възможност за създаване на начална страница, която потребителите виждат, преди да се свържат с мрежата. Тя може да бъде персонализирана със символа на съответния град и дава на общинските администрации още един канал за комуникация с гражданите и гостите на града, чрез който да информират за предстоящи събития в района, близките забележителности, или работно време и контакти на институциите в населеното място. При тази услуга А1 използва технологии на Cisco.

Гражданите на 8900 общини от 30 държави на Стария континент вече имат безплатен Wi-Fi по инициативата на Европейската комисия. Според ЕК големият интерес към програмата от страна на общините е ясен признак за силното желание местните администрации да разширят Wi-Fi услугите за своите граждани и гостите на населените места. Сред очакваните от ЕК ефекти са засилване на местната електронна търговия, туризма и създаването на повече възможности гражданите да се свързват с публични услуги.

 

*материалът е предоставен от А1