Историите за банкови обири често напомнят сюжет на холивудска продукция, а нерядко и сами стават основа за сценарий за напрегнати екшъни.

Дръзките авантюристи понякога действат водени от внезапен импулс, а в други случаи внимателно планират и най-дребните детайли месеци наред.

Понякога шерифите залавят извършителите бързо, а в други случаи дръзките обирджии успяват да се изплъзнат, сменят самоличността си и живеят безоблачно и щастливо. Така се раждат много легенди, които преживяваме с висок адреналин в киносалоните и пред телевизорите в уютните си жилища.

Един от най-известните случаи е обирът на френската Централна банка. Инкасаторът Тони Мусулин, син на югославски емигрант, не устоява на изкушението и просто си тръгва с бронираната кола на банката, в която се намира колосалната сума от $1.6 милиона. Буквално в рамките на един час, след като излиза новината, в социалните мрежи, се образували групи «Бягай, Тони, бягай» и «Тони - президент!». Въпреки всенародната подкрепа, нещо се случва в съзнанието на доскоро безупречния банков служител и само след дни той се предава в ръцете на полицията в Монако. При преброяването на сумата се установява, че липсват непрежалимите за банката $2,5 милиона. Никой не разбира къде са, но Тони Мусулин се превръща в любимец на нацията. Престоява в затвора, около пет години, а през 2013 година излиза филм, озаглавен "11.6" с участието на Франсоа Клузет. Може би и обирджията Тони е гледал в кино салона собствената си история от първия ред и е въздъхвал щастливо, както всеки човек, който разполага с 2,5 милиона долара за харчене.

Никой не би заподозрял в нечестни помисли групата мъже, които наемат сграда в близост до трезора на бразилският град Форталеса през 2005 г. Тези сплотени от общ интерес хора, очевидно не са били склонни да си губят времето напразно. Само за няколко месеца те доказват изключителната си работоспособност, като изкопават тунел с дълбочина 4 метра и дължина 200 000 метра. Крайната точка на тунела е банковият трезор, който е с дебелина на стените 1,1 метра. Само след седмица непробиваемият сейф се предава в ръцете на тези изключително мотивирани хора, в комплект с наличните 150 млн. реала, които се равняват на около 55 млн. евро. След много перипетии, сред които и отвличания, групата е заловена, но местонахождението на над 40 млн. долара и до ден днешен остават абсолютна мистерия за разследващите органи.

Е, има и доста по-лесни и напълно законни начини да разбиете трезор и дори да се похвалите с успеха си. Става въпрос за талоните на играта "Разбий трезора" на Спорт Тото. Не е нужно нито да копаете тунели, нито да участвате в брутални гонки с полицията. Една разходка до най-близкия тото пункт е достатъчна за финансово обезпечен живот. А под скреча на талоните са скрити следните топ печалби: 3 X 1 000 000 лева, 4 X 250 000 лева и много други вдъхновяващи печалби. Мечтите за купища КЕШ не са фантазия или сън, те са щастлива реалност с моментната лотарийна игра "Разбий трезора"!

 

*Материалът е предоставен от Спорт Тото