Кристиян Иванов е човекът, когото най-често можеш да срещнеш около плодовете и зеленчуците в столичния магазин Lidl на бул. "Черни връх". И не защото се чуди какво да избере, а защото именно той е човекът "Мениджър свежест". Работи в Lidl вече 5 години. През последната една година обаче тази роля ще му бъде отреждана най-често - защото я прави с желание и сякаш той е клиентът.

За Кристиян работата като "Мениджър свежест" започва още преди да е отворил магазинът, със зареждането на стоката. "Средно на ден зареждаме около 5-6 палета. Правим го повече хора, за да е по-бързо", разказва той. След това секторът остава изцяло в негови ръце за най-важното - проверката на свежестта. "Проверявам внимателно всеки един плод и зеленчук. Оглеждам ги обстойно и ако някой не изглежда добре или самият аз не бих купил, го махам", обяснява Кристиян.

В Lidl продават над 120 вида плодове и зеленчуци. Сметката е лесна - приблизително толкова проверява и самият той ежедневно. В началото му отнема около час да свърши тази задача. С времето обаче трупа рутина и вече го прави за впечатляващите 30 минути. "Имам си тактика - още докато зареждам, проверявам някои плодове и зеленчуци. Така пестя време, а и с опита вече имам набито око", признава той.

Грижата обаче не свършва дотук, а тепърва започва още по-активно. "На всеки час отново се прави проверка на свежестта", продължава Кристиян. Проверява дали има нужда да се зареди отново; ако междувременно някой плод или зеленчук е наранен или смачкан, да се махне; да разчисти празните кашони от вече продадените. И така докато дойде ред на следващата смяна, когато всичко започва отначало и целият процес се повтаря.

Плодовете и зеленчуците изискват постоянна грижа и проверка на свежестта и качеството. Те обаче не са сами. Такива са и охладените продукти - всички онези, които откриваме в хладилната витрина като сирене, мляко и т.н. При тях вече се включва помощник - "умно" устройство, малко по-голямо от телефон, което съдържа всичко най-важно за всеки продукт. "То ми казва какъв е срокът на годност, кога стоката трябва да се намали като цена и т.н.", обяснява Кристиян. Така проверката на свежестта се случва електронно и много по-лесно и бързо.

За Кристиян да бъде "Мениджър свежест" е най-приятната отговорност. Предпочита я пред това да бъде на каса или да пече хляб във фурната. "Мога да правя и това, разбира се, но при плодовете и зеленчуците съм в "свои води", обяснява той.

Пътят му преди Lidl също е интересен. Четири години работи в Министерството на здравеопазването. От държавната администрация рязко сменя посоката. Озовава се в Киноцентър Бояна, където е част от екипа на филмовата продукция "Категория 5" и дори среща на терен британския актьор Бен Крос.

Когато вижда обявата за работа в Lidl, дълго се чуди дали да кандидатства. Прави го малко на шега и по настояване на чичо си. Нещата обаче толкова бързо се случват, че няколко дни, след като кандидатства, вече е одобрен. На 1 април, не на шега, започва работа. И така вече 5 години.


Материалът е предоставен от Lidl.