С правилното тестване, няма нужда да се затварят фирми или да се притесняваме за възрастните си роднини. С най-новите имунохроматографски тестове, това вече е възможно да се прави вкъщи и на работното място, без нуждата от медицинско лице и с резултати, които се виждат на 8 минута от пробовземането. Тестът засича протеина на коронавирусът, не антителата на имунната система - с 92% точност, напълно конфиденциален, може да засече заразен преди още първи симптоми, и преди да е заразил контактните с него хора. Особено е подходящ за фирми, които искат да запазят конфиденциалност за здравето на служителите си, но искат да успеят да хванат някой болен служител преди да е разпространил болестта в цялата фирма. Този метод е много подходящ и за семейства, които имат допир с възрастни родители или за хора които пътуват и след пътуване искат да се тестват за да са сигурни, че няма да заразят семейства си.

За да разберем как може да използваме тестването като превенция, първо трябва да разберем как вирус се развива в човешкия организъм. Коронавирусът както всеки вирус има отделни периоди на развитие:

1) Латентен период - средно около 4 дни от заразяване, където вирусът е вече проникнал в организма, но още няма никакви симптоми и носителят не е заразен към други хора, въпреки че инфектиран.

2) Инкубационен период - средно около 6-7 дни след заразяването, където вирусът се развива в тялото, но още няма симптоми и носителят започва да бъде леко заразен от края на латентния период до края на инкубационния период, но шансът да предаде вирусът до 7-ия ден е много ограничен.

3) Период за създаване на антитела - 50% от пациентите почват да създават антитела (IgM и IgG) на 7-ия ден, но 20% от пациентите почват да създават антитела чак след 14-16 ден, което дава възможност носителят да заразява над една седмица преди да има антитела, които могат да се засичат. Чак след 19-ия ден от заразяването всички пациенти имат образувани антитела.

На базата на гореописаното развитие на коронависура, следните методи за детекция могат да се използват:

1) PCR метод за детекция - най-точеният метод, който засича РНК на вируса чрез взимане на проба от носа и гърлото. Този метод може да хване вируса в латентния период и реално да предпази близките контактни на заразения, ако се използва на ежеседмична база.

2) Кръвен бърз тест - не точен тест за откриване на новозаразен. Реално този тест може да се използва за проверка дали някой е бил инфектиран и не е разбрал, но реално не е добър начин за диагностика.

3) Имунохроматографски тест който реално засича самия протеин на корононавируса. Както при PCR, този тест се взима с тампон от гърлото. Той засича на 5-ия ден след заразата, което го прави почти толкова добър, колкото PCR, защото може да засече заразен в инкубационния период преди носителят да зарази контактните с него хора. Този метод разрешава конфиденциалност и пробовземане вкъщи или на работното място без да има нужда от медицински персонал или лаборатория Резултатът му излиза за 8 минути, което наподобява скоростта на бързите тестове, но реално е 92% точен. Familytesting от Rapigen предлаган в online аптеките на Софарма, Sopharamcy, e най-добрият продукт на българския пазар от тази серия.

 

Сравнителен анализ Групов тест:
Family Testing COVID-19
PCR Тест Кръвен Тест
       
Начално време за верен резултат 5 дни след заразяване 3 дни след заразяване 14 дни след заразяване
Пробовземане Гърлен секрет Гърлен секрет Кръвна проба
Изискване за пробовземане Всеки в дома или работното място
(Без специални изисквания)
Изисква лаборатория Изисква лаборатория
Възможност за конфиденциалност да не не
Време до резултат 5 минути 3-4 часа 15 минути
Точност 92% 98-99% 50 до 90%
Брой хора с един тест до 4 1 1

 

Ако всеки член на семейството се тества след пътуване, или работодателят тества периодично своите служители или при първи симптоми с имунохроматогравския тест, опасността от заболяване рязко ще бъде намалена и така може да предпазим близките си и бизнеси си едновременно. В момента тестът в Sopharmacy се предлага за 4 човека едновременно, което разрешава цената за един човек да е 4 пъти по-ниска и едновременно цялото семейство да може да се тества. Само с редовно тестване и при още първи симптоми работното място може също да стане безопасна среда за работа сега когато всички се връщаме на работното място.

 

*рекламна публикация