Персонализиран подход за оптимално лечение според индивидуалния случай на всеки човек. Това е задачата на т.нар. персонализирана медицина. С днешната дата персонализираната медицина, базирана на ДНК анализ, вече над 10 години е достъпна у нас, като от нея ежедневно се възползват стотици пациенти.

Не точно така изглеждат нещата през 2007 г., когато НМ Дженомикс - една от компаниите-пионери в персонализираната медицина довежда на българския пазар Prenatest - първият неинвазивен пренатален (преди раждането) тест за установяване на генетични аномалии у плода още по-време на бременността.

Персонализираната медицина и генетичните тестове у нас

Всичко започва с голямото желание на двама лекари акушер-гинеколози да дадат на бъдещите майки спокойствие. Целта е да установят възможно най-рано дали бъдещото бебе няма да е засегнато от някои от Синдромите на Даун, Патау, Едуардс и други - генетични болести, които понякога могат да бъдат засечени едва в напреднала бременност.

Разработен и патентован в Германия Prenatest e абсолютна иновация не само за България, но и в Европа към онзи момент. Официално той е първият неинвазивен пренатален тест (НИПТ) за установяване на генетични аномалии у плода в Европа с 99% точност и без риск от загуба на бременността и то още от 9-та гестационна седмица. Благодарение на достиженията на науката изследването позволява да се изолира свободно циркулираща ДНК на плода от кръвна проба, взета от майката. И така да се установи наличието на споменатите вече генетични аномалии. И макар у нас подобни иновации понякога да идват със закъснение спрямо други страни, с Prenatest за щастие не става така. За няколко години на българския пазар Prenatest се превръща в нарицателно за НИПТ у нас.

Бъдещето е за персонализираната медицина

Голямото доверие и стотиците благодарни пациенти дават повод на екипа на НМ Дженомикс да се замисли за бъдещето. След успеха с Prenatest следва внедряването и на още тестове, насочени както към бременните жени, така и към новородените. Това са GeneSafe първият неинвазивен пренатален тест за широк спектър от генетични аномалии и Baby Next - скринингов тест за новородени анализи на 220 гена за 222 генетични заболявания, които подлежат на лечение или повлияване чрез медикаменти, промени в хранителния режим и различни терапии.

Ползите, които генетичното тестване дава на пациентите и фактът, че може да помогне не само за лечението, но и за превенцията на множество състояния и болести, кара екипът на НМ Дженомикс да си постави още по-амбициозна задача и да разшири сериозно портфолиото си, за да може да предложи персонализиран подход на практика за почти всеки пациент.

Не след дълго компанията въвежда първият в България фармакогенетичен тест за определяне отговора на организма към различни медикаменти и назначаването и/или оптимизирането на терапията на пациенти с психиатрични диагнози Gen Pro Profesional PGx. НМ Дженомикс прави съществен пробив и в онкологията. Компнаията разполага с богато портфолио от онкологични тестове за установяване на генетична предразположеност към ракови заболявания, за потвърждаване на диагноза или избор на най-подходяща таргетна и/или химиотерапия при вече диагностицирани пациенти. Като тестовете Onco Deep, GenomeBreast, Onco Risk, хистопатологичен анализ в Германия и др. Анализите на всички изследвания се провеждат във високотехнологични сертифицирани лаборатории в Европа и САЩ от квалифицирани специалисти на най-високо ниво.

10 години и 6 500 Prenatest-a по-късно

След повече от десетилетие и хиляди доволни пациенти днес НМ Дженомикс може да се похвали не само с доверието им, но и с непрекъснат стремеж да предложи повече и по-добри решения за здраве и пълноценен живот на своите клиенти. През 2020-та компанията лансира изцяло нова продуктова линия тестове за изграждане на персонален режим за хранете, спорт и грижа за кожата на базата на ДНК анализ LifeGenomix. Заедно с нея НМ Дженомикс осигурява достъп и до множество други иновативни тестове за пълноценен начин на живот като изследването Микробиомен паспорт.

Най-новият проект на компанията е насочен към менталното и когнитивно здраве с продуктовата линия Brain Genomix, чиято мисия е да подпомогне пациентите и техните лекуващи специалисти да "разчетат" генетичната информация и да я използват изцяло в помощ на превенцията, диагностиката и лечението на редица заболявания като епилепсия, тревожност, депресия и други психични разстройства. Разберете всичко за НМ Дженомикс и предлаганите генетични изследвания ТУК.


Материалът е предоставен от Дженомикс.