- Д-р Тодоров, застрашени ли са повече децата и бременните в настоящата ситуация на трета пандемична вълна, при това с нови, по-заразни щамове на COVID-19?

За съжаление наблюдаваме ръст на случаите на COVID-19 при деца и юноши, а също и увеличаване на случаите при бременни, при които се наблюдават усложнения. Нужно е да насочим нашето внимание и грижа към тези групи - да работим в посока профилактика и как те да бъдат максимално защитени.

Децата бяха и все още са пощадени в тази пандемия. Те имат силно развит вроден имунитет, който е бърз и действа в първите часове на нахлуването на вируса или бактерията в организма. Смята се, че при тях имунитетът е подготвен от честите срещи със сродни коронавирусни инфекции, които са познати като настинка и преминават леко за няколко дни.

Най-уязвимата група са новородените и децата под 1 година, както и децата със съпътстващи аномалии и хронични заболявания. При децата е възможно, макар и рядко, да се развие мултисистемен възпалителен синдром (MIS-C). Това е усложнение, което може да се появи около 7-10 дни след COVID-инфекция. Важно е родителите да внимават за следните симптоми - повишена температура, затруднено дишане, коремни болки, диария или повръщане, обрив, зачервени очи или силна слабост.

Бременните са с повишен риск от по-тежко протичане на COVID в сравнение с останалите жени на същата възраст. В рисковите групи влизат бременни с предшестващ захарен диабет, хипертония, астма, с гестационен диабет, с прееклампсия. Възрастта (над 35 години) и затлъстяването (ИТМ над 30) също допринасят за по-тежко протичане.

По отношение на предаването на вируса от майка към дете - няма категорични данни за вътрематочно предаване от бременната към плода. Предаването на вируса през плацентата в третия триместър е изключително ниско - 7%.

 - Според епидемиолозите вирусът на британския щам се задържа в горните дихателни пътища и поради това се оказва в пъти по-заразен. Как можем да се предпазим?

Британският щам по всяка вероятност има 50-70% повече разпространение. Има повече заразени и съответно повече случаи от тях ще стигнат до болница. Имаме смесена симптоматика - едни пациенти са с температура, кашлица и много силно главоболие, с болка в мускулите. Други с много силна болка в гърлото и температура. Трети са много отпаднали. Преди се опитвахме да отграничим COVID въз основа на спецификата на симптомите, но вече всичко, което може да се наблюдава при грипа и настинката, го има и при коронавирусната инфекция, само че в странни комбинации.

Тъй като основният начин на предаване на вируса е въздушно-капковият (контактният се оказа с много по-малко значение), е особено важно носенето на маски и спазването на дистанция. Без тези мерки неминуемо вдишваме аерозолните капки, които се отделят при разговор, кихане, смях, кашляне.

Това, което бих посъветвал, е да се правят чести промивки на носа и веднага щом се приберете вкъщи. Целта е да се изчисти евентуално задържан вирусен товар. Може да го прави всеки член от семейството, включително най-малките. За тази превенция подходящо решение е например спреят за нос Инфлуназал. Той почиства и овлажнява носната лигавица, а по време на лечение намалява симптомите на хрема и липсата на обоняние, които са много типични оплаквания при COVID-19. Може да се ползва всеки ден и е едно от малкото средства, подходящи дори при кърмачетата.

Друго, за което е важно да се погрижите - състоянието на имунната система. През тази една година установихме колко е важна адекватната реакция на имунитета. За целта в практиката си постигам много добри резултати например с антивирусното респираторно лекарство Инфлуцид и Шуслерова сол №3. Приемат се 3 пъти по 1 табл. от всяко на ден в продължение на поне 1 месец. Тази комбинация стабилизира имунитета и защитава от вирусни инфекции. Подходяща е за цялото семейство, включително за бременни и кърмачки.

За бебетата под 1 г. същият ефект има комбинацията Имунокинд и Шуслерова сол №3. В състава на Имунокинд влизат калциеви съединения, които са насочени към укрепването на имунната система и към защита на лигавиците. Родителите бързо забелязват, че подобрява тонуса, повишава апетита на децата и най-вече значително разрежда боледуванията.

 - Болката, температурата плашат родителите на малки деца и бременните, които търсят ефективно, но и щадящо лечение. Как да реагираме при поява на първи симптоми за заболяване?

Болката в гърлото, високата температура, подуването, зачервяването - всички те са симптоми на възпалението, което всъщност ни защитава и се опитва да ни лекува. Така че не трябва да се плашим от тях и да се опитваме да ги потискаме в пълна степен. В условията на една пандемична обстановка е важно да разполагаме с подходящи средства за регулиране на високата температура, за овладяване на главоболието, отпадналостта, болките в ставите и мускулите, хремата и кашлицата. В практиката си съм се убедил, че тези оплаквания се повлияват много добре от комбинацията на Инфлуцид и Шуслерова сол №3, прилагани начесто - по 1 табл. от Инфлуцид на всеки час, а от сол №3 - по 1 табл. на всеки 15-30 мин. Лекарствата се оставят да се разтопят в устата. Имат приятен, леко сладък вкус, което много улеснява родителите на малки деца при приема. Установих, че прилагането на тази комбинация наистина намалява тежестта на протичането на COVID-19 и предпазва от усложнения.

Науката подкрепи с проучвания това, което лекари и родители вече знаем от практиката! Останах впечатлен от изследване на руския национален изследователски център "Гамалея" - разработил ваксината "Спутник V", което показа как Инфлуцид потиска възпроизводството на вирусите в клетките. Шуслерова сол №3 има стимулиращо действие върху клетъчните защитни механизми, което е проследено и доказано в изследване на български учени от Катедрата по биохимия, молекулна медицина и нутригеномика на Медицински университет-Варна.

д-р Тодор Тодоров, педиатър


 

Материалът е предоставен от Алпен Фарма.