Сградата на Минната дирекция в Перник вече е собственост на държавата, съобщиха от областната администрация.

След като миналата седмица областният управител Людмил Веселинов депозира в НАП документите и такса за участие в търга за публична продан на емблематичната за Перник сграда, днес тя е придобита от държавата. С акт на Министерски съвет целево към Областна администрация - Перник е била преведена сумата от 7 154 000 лв. Средствата са отпуснати, за да може държавата да придобие собственост върху сградата, както и да обезпечи битовите разходи по поддръжката ѝ до края на тази година.

До дни Минната дирекция ще бъде прехвърлена за управление на Областна администрация - Перник, след което ще бъде дадена за стопанисване на Община Перник.

Местната управа предвижда в бъдеще знаковото здание да приюти музейни експозиции, картинна галерия, ритуална зала, а част от пространствата да бъдат използвани за представителни нужди на институциите в града.

Минната дирекция е перлата в короната на наследството, с което мината е оставила дълбок белег в историята на Перник, твърди Веселинов.

По думите му сградата й омайва с величие и великолепие, построена е като национално седалище на "Мини Перник", които тогава управляват 83 процента от всички мини в България. Тя има оригинална архитектура в неокласически стил с издълбани минни символи и часовникова кула, свързана чрез уникален механизъм "Бреге" с 30 други часовници в сградата. Вътрешните пространства са решени в готически стил, с богато орнаментови тавани и сводове.

Минната дирекция бе обявена на публична продан от НАП на 4 октомври. Само за седмица перничани събраха 10 000 подписа с искане сградата да стане държавна, или общинска собственост. Търгът за продажбата й се състоя днес следобед.