За България членството в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е стратегически приоритет, за който има консенсус и пълна приемственост между институциите. България активно сътрудничи с Организацията и това е ясно доказателство, че ние споделяме ценностите и принципите, около които се гради общността на държавите в ОИСР. Това каза президентът Румен Радев след среща с генералния секретар на ОИСР Матиас Корман, предаде БТА.

България има амбицията и готовността да допринася за намирането на решенията по важни теми от глобалния дневен ред, както и за утвърждаването на стандартите на организацията на регионално и глобално равнище, посочи държавният глава.

По думите на Радев в днешната сложна геополитическа ситуация, провокирана от войната на Русия срещу Украйна, е изключително важно да имаме силна общност от държави, които отстояват многостранната дипломация, мултилатерализма и основания на правила международен ред.

За нас е важно не само да бъдем част от клуба на богатите и развити държави, най-важното за нас е, че процесът на членство ще ни даде възможност да осъществим на високо ниво реформи, с които да модернизираме страната, да създадем много по-добър бизнес климат, доверие на инвеститорите на световните финансови пазари, да ускорим икономическия растеж, да създаваме нови работи места, посочи Радев.

Най-важното според него е и да имаме амбиция за по-високи стандарти, за високо качество на институциите, на публичното управление, на образование и здравеопазване, на върховенство на правото и ефективна работа на правосъдната система, за да има повишаване на стандарта и качество на живот на българите.

Снимка: БТА

Влизайки в ОИСР, България ще има възможност да се съизмерва с другите развити държави, да заимстваме от тях добри и печеливши практики как по-добре да организираме обществено- политическия живот в страната и да имаме по-работеща и конкурентоспособна икономика, посочи Радев след срещата.

Той припомни, че при съставянето на служебното правителство е заявил, че трябва да работим така, че България да не остава в периферията на Европа и встрани от общността на развитите държави.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Държавният глава поздрави служебното правителство, че наред с овладяването на редица кризи и подготовката на закони за Плана за възстановяване и устойчивост, успя с много усилия да финализира първоначалния меморандум, който предстои да бъде приет. Този документ е нашата самооценка до каква степен нашите закони, политики и практики съответстват на правните инструменти на организацията, каза Радев.

Снимка: БТА

Той заяви, че е изказал благодарности на Корман за подкрепата от негова страна и значимия му принос за отблокиране процеса за разширяване на организацията.

На свой ред Корман посочи, че ОИСР е организация на еднаквомислещи държави, спазващи различни стандарти. По всеки въпрос всяка държава може да намери правилно решение за народите ѝ, каза той. По думите му ключово е тези практики и политики да бъдат споделяни.

ОИСР има дълга позитивна и конструктивна връзка с България. Страната работи от няколко години за приравняване към стандартите на Организацията и продължава да увеличава участието си в органите на ОИСР, което високо оценяваме. В момента сме в процес на преместване и преминаване на следващо равнище, надявайки се, че България ще се присъедини като пълноправен член на Организацията, допълни Корман.

Гледаме на това като един позитивен опит към промяна. Има много неща, които са на дневен ред и в Европа и можем да се възползваме максимално от съветите един на друг, каза още той.

Вярваме, че България може да допринесе в семейството на ОИСР, подпомагайки другите държави да бъдат възможно най-добри, посочи Корман. По думите му светът е изправен пред много предизвикателни моменти и времена - възстановяваме след пандемията, руската агресия в Украйна.

Снимка: БТА

Срещата на Радев и Корман е само няколко месеца, след като на 10 юни т.г. страната ни получи приетата от Съвета на ОИСР пътна карта за процеса на присъединяване на България към Организацията.

Матиас Корман е в София за участие в срещата на министрите на външните работи на държавите членки на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ), която България председателства тази година.

С него, освен президентът Радев, се среща и Атанас Пеканов - служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства. 

Матиас беше удостоен с почетния знак "Златна лаврова клонка" на МВнР. Отличието бе присъдено от министъра на външните работи Николай Милков за изключителния принос на г-н Корман за задълбочаване на сътрудничеството между България и ОИСР и активната и последователна позиция в подкрепа на разширяването нa Организацията, добавя БТА.

Снимка: БТА

На 11 август Министерският съвет прие постановление за организация и координация на процеса на разговори и подготвителни дейности за присъединяване на страната ни към ОИСР. На 29 август се състоя първото заседание на междуведомствения координационен механизъм за присъединяване на страната към ОИСР.