Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че отлага пътуването си до Китай заради заразяване с коронавирус.

"Дадох положителна проба за COVID-19 и затова, за съжаление, ще трябва да отложа посещението си в Китай", написа Борел в Туитър и допълва, че се чувства добре и няма симптоми.

Жозел Борел трябваше да бъде на посещение в Китай от 13 до 15 април заедно с германския външен министър Аналена Бербок за стратегически преговори в областта на дипломацията и сигурността. Очакваше се Борел да обсъди Тайван и войната в Украйна с висши китайски външни и военни служители по време на тридневно посещение в Пекин.

Пътуването до Китай щеше да направи Борел най-новият в потока от високопоставени европейски служители, които ще посетят Пекин, след като миналата година страната отмени строгите Covid ограничения.

Френският президент Еманюел Макрон раздразни някои западни съюзници, като каза, че Европа не трябва да следва политиката на САЩ по отношение на Тайван, когато се върна от Китай миналата седмица.

Високопоставен служител на ЕС каза, че Борел иска да представи единната позиция на блока и ще накара Пекин да използва влиянието си върху Русия, за да спре войната в Украйна.