Около 30 животновъди се включиха в протеста, който бе обявен със затваряне на АМ "Струма" при пътен възел Симитли. Повече полицаи отколкото протестиращи имаше в уречения час на събитието. Председателят на Съюза на животновъдите в България Иван Чалъков с разочарование обясни, че присъствие са заявили 500 души, предаде БНР.

Причината, която изкара животновъдите на пътя, е недоволството им от Стратегическия план за земеделие, който е внесен в Брюксел.

"Искаме да се върна плана, за да се преработи и нещата да се случат така, както сме предлагали по работни групи, имаме внесени предложения, които никой не взе предвид", обясни Иван Чалъков. По думите му, ставките са занижени с 35 %, същевременно се дават 30 милиона евро повече за консултантски услуги.

Чалъков поясни, че има видове животни, които не се подпомагат въобще, сред тях са кози и овце.

Протестиращите направиха опит да блокират движението, но служителите на реда не им позволиха. Стигна се и до инцидент, при който един от протестиращите контузи крака си и бе прибран в полицейски автомобил. Докато се окаже помощ на пострадалия, се образува колона от автомобили, но движението бързо бе възстановено.

Животновъдите обещаха, че ще продължат протестните си действия, заедно с колегите си от цялата страна, ако не бъдат чути и Стратегическият план за земеделие не бъде върнат за корекция.