Жертвите на домашно насилие ще могат да подават сигнали 24 часа в денонощието чрез мобилно приложение. В зависимост от съдържанието, съобщенията ще бъдат пренасочвани към Министерството на вътрешните работи (МВР), адвокатските колегии или друга институция.

Мобилното приложение ще бъде готово през ноември тази година и ще допълва Националния телефон за първична правна помощ 0700 18 250.

Това обяви заместник-министърът на правосъдието Георги Николов на днешната регулярна среща за мерките за борба с агресията и насилието при премиера акад. Николай Денков, съобщиха от правителствената информационна служба.

Намалява броят на регистрираните сигнали за домашно насилие, се посочва в съобщението. По данни на Агенцията за социално подпомагане през първото шестмесечие на 2022 г. те са били 399, а за същия период на тази година - 363.

Въпреки по-малкия брой регистрирани случаи обаче в публичното пространство се създава усещане за увеличаването им. Според експертите от Министерството на труда и социалната политика сред причините за това са ясният политически знак за неприемане на такива прояви, подкрепен от обществена нетърпимост, което окуражи жертвите да говорят, както и излизането наяве на стари случаи, отбелязват от пресслужбата на кабинета.

Тема на срещата беше също проблемът с ранните бракове. От Министерството на образованието и науката посочиха, че в училищата се работи активно по въпроса, включително с родителите. Организират се и различни кампании за превенция на ранните бракове, информират от пресслужбата.

Косвено по проблема работят и медиаторите от екипите по механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Психолозите и педагогическите съветници в училищата също работят по тези въпроси. За тази учебна година техният брой е увеличен със 110.

"Борбата е за всяко едно дете", подчерта министър-председателят акад. Николай Денков, цитиран в съобщението, добавя БТА.

В него се посочва, че екипите на регионалните координатори за защита и за превенция на домашно насилие към областните дирекции на МВР са разширени.

Нововъведенията на Министерския съвет коментира и Лена Бориславова във Facebook.

"Промените, за които години наред нямаше мнозинство в парламента да бъдат гласувани, нито воля в изпълнителната власт да бъдат свършени... ( в 3 парламента поред се борихме за бъде гласуван Закона за защита от домашното насилие) Понякога малките неща имат огромно значение", пише Бориславова и добавя към текста скрийншот от решението на МС.

В средата на септември от правителствената информационна служба съобщиха, че ще бъдат разкрити 453 места в кризисни центрове за пострадали от насилие и че държавата ще подкрепи финансово дейностите на още четири кризисни центъра.