Президентът Желю Желев ще бъде посмъртно награден с благодарствен плакет за приноса му в признаването на независимостта на Република Македония в началото на 1992 г., предаде БНТ.

През есента на тази година се навършват 30 години от самообявяването на бившата югославска република за суверенна и самостоятелна държава след проведен референдум. България първа признава независимостта и убеждава в правилността на този акт и международната общност.

Името на д-р Желев, тогава действащ президент, е включено в специален благодарствен списък, изготвен от Министерството на външните работи на Република Северна Македония във връзка с предстоящия юбилей.

Желю Желев е първият демократично избран български президент (1992-1997 г.). Той вече има най-високото държавно отличие на Македония - орден "Осми септември", което му беше връчен на 15 януари 2010 г. от македонският президент Георге Иванов за приноса му България първа да признае независимостта на Македония, както и за утвърждаването на нейната международна позиция.