Росен Желязков санкционира 17 депутати от ПП-ДБ и "Възраждане" за вчерашните стълкновения в пленарната зала, които той нарече "тепачка". Решението си той е взел след преглеждане на видеозаписа от безредиците, по време на които имаше плюене, ритане, блъскане, късане на ризи и чупене на очила, плюс размяна на обиди и нецензурни думи.

"Моето решение е за налагане на дисциплинарна санкция "порицание" на следните лица, които вчера участваха в нарушаването на обществения ред", каза председателят на парламента и изчете имената от парламентарната трибуна.

"Бяхме свидетели вчера на тази масовост на това нарушение, което може да се опише с понятието "тепачка" - както казват западните ни съседи. Давам си ясно сметка, че една част от тях може да са били в ситуацията на защита, но наказвам 17 души с порицание", произнесе се Росен Желязков. 12 от тях са от "Възраждане", а петима са от ПП-ДБ.

Списъка с наказаните той започна от Явор Божанков от ПП-ДБ, чиито думи от трибуната "меки китки" по адрес на Костадин Костадинов и Цончо Ганев, станаха причина да наскачат депутатите на "Възраждане" и да го наобиколят, което предизвика безредици в залата.

Ганев също е сред порицаните, който беше заснет на видео как плюе в посока на парламентарната трибуна, както и Манол Пейков, който се втурна да брани Божанков от "глутницата", по думите му, а свали и счупи очилата на депутат от "Възраждане". 

Порицана е и депутатката Виолета Кърпачева, която подканяше към ръкопашен бой, редом с плюещия Цончо Ганев. 

Пълният списък на наказаните от двете политически групи е, както следва: Явор Божанков, Николай Дренчев, Светослав Тодоров, Славчо Крумов, Ангел Георгиев, Златан Златанов, Цончо Ганев, Климент Шопов, Константин Бачийски, Манол Пейков, Искрен Митев, Веселин Вешев, Йордан Тодоров, Настимир Ананиев, Станислав Стоянов, Виолета Карпачева и Емил Янков.

Това е безпрецедентно по масовост санкциониране на депутати накуп и едновременно, за нарушение на дисциплината и правилата в пленарната зала, каквото до този момент в българския парламент не е имало.

Решението на парламентарния председател беше оспорено от депутата от ПП-ДБ Искрен Митев, един от наказаните, веднага след пленарната почивка. Митев реагира с недоволство на определените наказания, които били неравностойни. Той поиска по-сурово санкциониране ца Цончо Ганев, задето е наплюл самия Росен Желязков и квесторите.

"Аз приемам своето наказание и мисля, че така е редно, но смятам, че Цончо Ганев трябва да получи по-сурово наказание". По думите му това е редовно негово поведение от самото начало на това Народно събрание, но аршинът към него трябва да е по-висок и заради поста на зам.-председател, който заема, и заради по-високата му заплата. Председателят на НС обаче даде да се разбере, че вече е определил наказанията.