"Сам по себе си изборът не е свидетелство за наличието на демократичен вътрешнопартиен живот". Това заяви пред БНР Валери Жаблянов - един от неуспелите кандидати за лидерския пост в левицата, който дни преди провеждането на прекия избор призова избирателите да не участват във вота.

"Когато имаш пълен контрол върху структурите, които правят избора, какво може да се очаква? Това избор ли е? Избори има и в Северна Корея", попита риторично той.

Според Жаблянов финансирането на кампанията на Корнелия Нинова е било непрозрачно. Той я обвини, че е използвала т.нар. методи на Цветан Цветанов за печелене на избори.

"Една голяма част от аргументите, които използва новоизбраният председател на БСП по отношение на ГЕРБ, бяха приложени в кампанията. Методите на Цветанов бяха взаимствани напълно".

Жаблянов заяви, че БСП се отдалечава от себе си като социалистическа, лява партия и от програмата си. Според него БСП върви твърдо надясно с този председател. Той посочи, че се ограничава идейната дискусия в партията. По думите му има опасност от завръщане на БСП в най-неприятните години за партията.

Той беше категоричен, че нито той, нито някой от другите кандидати за лидер на партията са предлагали колаборация с ГЕРБ. 

"Върху тази пълна лъжа за искане на колаборация с ГЕРБ беше построена цялата кампания на Корнелия Нинова. Това беше най-голямата лъжа", каза още Жаблянов.

Атанас Мерджанов - член на БСП и смятан за част от вътрешната опозиция в партията, бивш депутат от социалистите, коментира, че прекият избор ще внесе големи и резки промени в поведението и във функционирането на партията.

Според него тези, които познават БСП, не би трябвало да бъдат изненадани от резултатите от този вот.

"Предстои по-тежкото и предизвикателното - как ще функционира партията. Дали този принцип, наложен в БСП, ще важи за всички други избори, например за общински съветници, народни представители, евродепутати и т.н. Председателката на няколко пъти загатна, че са възможни подобни промени на Устава на партията".

Мерджанов подчерта, че продължава да бъде критичен към Корнелия Нинова заради политиката, която тя предлага на гражданите и партията отстоява в парламента.

Според него БСП трябва да привлече повече доверие към политиката на социалистите.

"Ако сега подаде оставка правителството, значи ли това, че политиката, която ще се наложи, ще бъде социална и революционно различна от провежданата от ГЕРБ през последните 10 години", коментира той.