"Възраждане" подготвя жалба до Конституционния съд срещу решението за влизане със зелен сертификат в парламента, съобщи пред журналисти в кулоарите на Народното събрание Костадин Костадинов. Той и изрази надежда да успеят да съберат необходимия брой подписи.

"Надявам се по този начин да падне зеленият сертификат за всички останали, допълни той. Не може и не бива да има разлика между народните представител и всички останали български граждани", коментира още Костадинов.

Работната група, съставена след протеста на "Възраждане" срещу зеления сертификат, започва работа в петък, информира още той. Костадинов анонсира, че партията му ще изчака с организирането на следващ протест, за да види колко ефективна ще е работната група.

Работната група се състои от 12 човека, има вече издадена заповед на министър-председателя, посочи той и изрази надежда във възможно най-кратки срокове групата да излезе с компромисно решение, което да удовлетворява всички. Костадинов обясни, че първоначалният срок на работа е бил до 2 февруари, но процедурата е била забавена по вина на Министерския съвет.

В групата влизат 12 специалисти, шестима представители от страна на МС и шестима, посочени от "Възраждане, като това не са хора само и единствено от техните редици. "Ние посочихме, да кажем, проф. Андрей Чорбанов от "Има такъв народ", разкри Костадинов.

"Спазили сме принципа на паритет, не само шест на шест, но и специалист на специалист. Те са посочили общопрактикуващ лекар, ние - също, те са посочили патолог, ние - също, те са посочили инфекционист, ние - също, те са посочили имунолог - ние също", допълни той. Костадинов отговори на въпроса как е влязъл сутринта в НС без сертификат с думите "през вратата".

"Нямам сертификат, така че няма какво да валидирам, заяви той. Призоваваме всички останали граждани да следват нашия пример и да не спазват тези дискриминационни мерки, които са абсолютно незаконни и антиконституционни", допълни Костадинов. По думите му, никой няма право да ги спре, освен българската полиция. "Ако някой се опита да ги дискриминира и да им забрани да упражняват правото си на труд, нека да се обърнат към нас, ние ще осигурим безплатна правна и юридическа помощ на всеки, който е пострадал заради тази дискриминационна практика", обеща лидерът на "Възраждане".