Министърът на здравеопазването Христо Хинков си постави оценка "добър" 4 за работата си начело на министерството. В отговор на въпрос в сутрешния блок на bTV "Тази сутрин" Хинков заяви, че ведомството, което той оглавява се справя добре с изпълнението на приетата още в началото на работата на кабинета правителствена програма в сектора.

Здравният министър препоръча на своя бъдещ наследник на поста да не се поддава на политически внушения, да действа съгласно собствения си план и правителствената програма. Хинков обаче каза, че не знае името на бъдещия министър.

Христо Хинков обясни, че е спрял конкурси за нови директори на болници по молба на премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, за да не се оставя впечатлението, че преди да освободи поста, министърът назначава директорите на болничните заведения.

По повод изграждането на Национална детска болница той обясни, че има съставен план за действие, но проблем са обществените поръчки и по-точно обжалванията пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), които забавят процедурите. Проф. Хинков каза още, че в КЗК се очаква да се реши въпросът с фирмата, която да започне събарянето на старите сгради на мястото на бъдещата болница.

До момента са изхарчени около 2 млн. лева от наличните малко под 100 млн. лева, но са върнати 7 млн. лева за проектиране, задържани неправомерно от друга институция преди около година и половина - две, каза още министърът. Той обясни, че не е наясно с изискването на депутатите да бъде създаден специален сайт, на който да се публикува информация за разходите около строителството на болницата.

Проф. Хинков коментира и данните, че за първите два месеца на годината са отчетени, но не и извършени дейности в здравеопазването за над 600 хил. лв. Според него в тези случаи Националната здравноосигурителна каса трябва да има много по-сериозни правомощия и да налага по-сериозни санкции.

По случая "Даная" здравният министър коментира, че не е поискал обяснение от предишното ръководство на Агенция "Медицински надзор", според което не е имало пропуски в действията на лекари от "Пирогов" при смъртта на 15-годишното момиче.