Лидерът на АБВ-Младежи Пламена Заячка участва в дискусионен панел за уроците от събитията през 1999 година за европейската сигурност през 21 век, заедно с Андрей Климов, зам.-секретар на управляващата руска партия "Единна Русия", Андреас Мамикинс - евродепутат от Латвия, Соня Лифт - президент на белградския Фонд за политическо отличие.

Заячка представи пред аудиторията изграждането в рамките на десет дни на Международното движение за мир, чиито лидер е България. За пръв път инициативата беше представена в Делхи, втората международна презентация е в Белград, по повод 20-годишнината от бомбардировките над Съюзна република Югославия. Идеята за световна организация за мир, която вече има последователи на четири континента, получи много силна подкрепа от Соня лифт и голям интерес от залата.

В хода на дискусията Пламена Заячка заяви, че АБВ настоява България, като член на НАТО, да инициира процес "Хелзинки 2", за да гарантира немилитаризирането не само на Балканския регион и получи подкрепата на участниците в дискусията. На базата на извлечените исторически уроци, Заячка подчерта, че АБВ настоява българското правителство да заяви в НАТО, че Организацията на Северноатлантическия договор по никакъв начин не трябва да се ангажира с навлизане на територия на суверенни държави и вмешателството във вътрешните им работи.

Пламена Заячка участва и в двустранна среща с Маша Мишкович, която е посланик на Международното движение за мир за Сърбия, където уточниха съвместни действия.

Председателят на ПП АБВ Румен Петков разговаря с евродепутата от Латвия Андреас Мамикинс за проблемите на Европарламента. Петков покани Мамикинс да гостува в България, което той прие с благодарност.

Снимка: АБВ

В рамките на Международна конференция на Стратегическия диалог в Белград, председателят на ПП АБВ Румен Петков и лидерът на АБВ-Младежи Пламена Заячка се срещнаха с Андрей Турчак, секретар на Генералния съвет на руската управляваща партия "Единна Русия". По време на срещата те обсъдиха отношенията между ПП АБВ и "Единна Русия".

Румен Петков сподели принципната позиция на АБВ за сваляне на санкциите срещу Русия от страна на Европа и респ., от страна на Русия към Европа. Рестрикциите не само са контрапродуктивни, но и пример за проява на двойни стандарти, посочи Петков. Пред Турчак той изрази тревога по отношение на реализацията на съвместните енергийните проекти. Беше обсъдено и посещението, по покана на АБВ на представителна руска делегация на 9 и 10 май.

Пламена Заячка запозна Андрей Турчак с инициативата на АБВ-Младежи - Световното движение за мир, което само за десет дни вече има посланици на четири континента. Тя отново подчерта доброто сътрудничество между младежите на АБВ и младежите на Единна Русия - "Млада гвардия" и изрази увереност, че те също ще прегърнат идеите на Световното движение за мир.