Той участва в тържеството на Фабрика за автомобилни кабелни системи на Нексанс Аутоелектрик - част от нов Индустриален и Логистичен Парк в Плевен, предаде БТА.

Стойнев посочи, че началото на проекта е добро събитие за страната и е направил всичко възможно инвестицията да се реализира по-бързо.

Всяка работодателска организация вече признава, че България се е отлепила от дъното, статистическите данни са главното доказателство - 1,1 на сто икономически растеж през четвъртото тримесечие на 2013 г., 1,6 на сто за 2014 г.; през 2013 г. повече чуждестранни инвестиции отколкото през 2012 г., аргументира се министърът.

Той заяви, че правителството се стреми да подобрява бизнесклимата. Предстои да гледаме нов закон за насърчаване на инвестициите - той ще бъде обсъден с работодателските организации и се надявам да бъде подкрепен от опозицията, защото по тези политики трябва да има национален консенсус - става въпрос за работни места и доходи на хората, допълни Стойнев.

В проекта, чието изграждане започна днес, ще бъдат инвестирани 9 млн.евро от едната компания и още 4 млн.лв от компанията, която създава парка. Тя вече е закупила терена от общината за 3 млн.лв.

Мениджърът на фабриката на Нексанс - Инго Херцог заяви, че имат опция за увеличаване на площта с още 10 000 кв.м.

Строителството се очаква да завърши в края на годината, поетаапно ще бъдат създадени 500 места за работници и още 100 за друг персонал. Изграждането на фабриката на 5000 кв.м. е първа част от Индустриалния и Логистичен парк в Плевен, уточни Минко Борджуков - управител на Бългериън Пропърти Девелъпмънтс - собственик и оператор на логистични паркове във Варна, София и Русе.

Кметът на Плевен проф. Димитър Стойков посочи, че това е най-значимата инвестиция в Плевен в годините на прехода и градът заема мястото си на естествен икономически център на Северозападния регион с увеличаващи се европейски средства, държавни и чуждестранни частни инвестииции.

По-късно министър Стойнев посети завод "Звезда" в Долна Митрополия, където се разширяват производствените мощности. Инвестицията в нови мощности ще даде възможност за разширяване на асортимента на компанията, като освен продукти за хранително-вкусовата промишленост от слънчоглед, ще може да се произвежда олио от рапица и соя, както и биогориво.