Президентът на САЩ Доналд Тръмп и неговата администрация не само не харесват Европейския съюз, те просто искат да го унищожат. Пътуването на американския държавен секретар Майк Помпейо в Европа през миналата седмица бе епизод три от атаката на Вашингтон срещу Брюксел.

Първото действие на това усилие бе през 2017 година, когато Доналд Тръмп произнесе реч във Варшава, като тогава думите му бяха изпълнени с призиви за национализъм, а не за европейско обединение в името на една обща цел.

Вторият епизод бяха две от ключовите решения на Белия дом през миналата година - това за излизането на САЩ от договореното ядрено споразумение с Иран и от Договора ракетите със малък и среден радиус на действие. Към това може да се добави и подкрепата му за брекзитърите във Великобритания и решението му да оттегли американските войски от Сирия. Всичко това засяга европейските интереси. И то сериозно.

Европа се опитва да се съпротивлява. Ангела Меркел получи овации за речта си на Мюнхенската конференция по сигурността. Но това далеч не е достатъчно. Човекът, който сега е най-слушаният съветник на Тръмп, се казва Джон Болтън. Неговата антиевропейска идеология бе доказана по време на посещението на Помпейо в Будапеща, Братислава и Варшава.

Държавният секретар на САЩ направи две неща. Първо, той на практика овладя тържествата по случай 30 години от падането на комунизма в Източна Европа, като навсякъде сочеше подкрепата на САЩ за тези процеси. Чрез самият си избор на дестинации за посещението си Помпео усилва разделението на Европа на страни, които са били зад Желязната завеса преди 1989 година и такива, които не са били.

Идеологията на Джон Болтън може да бъде открита в една негова статия от 2000 година, която днес се смята за пътната карта на Доналд Тръмп по отношение на ЕС. Според Болтън, демократичен мандат на едно правителство може да има само на национално ниво. ЕС, смята той е "водещият привърженик на глобализма и заплаха за американските интереси". Тръмп буквално повтори това, наричайки ЕС "враг" през миналата година.

Болтън отива и по-далеч. Той твърди, че европейските елити "не се задоволяват да прехвърлят част от своят национален суверенитет в Брюксел, те прехвърлят и суверенитет, включително на съюзника си САЩ към световни институции, като по този начин подготвят почвата за поява на глобално правителство за управление на света".

Гневът на Тръмп към ЕС като търговски блок, неговия натиск да увеличи продажбите на американско оръжие за Европа и личната му неприязън към Меркел са част от идеологическата битка за бъдещото глобално управление на света.

По-малко от 100 дни преди решаващите европейски избори, Помпео вечеря в Будапеща с Виктор Орбан, човекът, който иска да преначертае европейската политическа карта. И не бе демонстрирана някаква съществена разлика в това, което двамата мислят. Разговорите му във Варшава също показаха, че неговите мнения идеално се вписват в мнението на десните популисти в Източна Европа. След това държавният секретар отиде в Словакия, вероятно да даде тласък и на тази държава към групата държави настроени като Полша и Унгария.

Следвоенна Европа успя да се изправи на крака и да се изгради като колективен проект благодарение на американската защита и финансова помощ. Днес ЕС е обект на атаки както от Вашингтон, така и от Москва, заради това, което е всъщност. Колкото по-рано европейците разберат това, толкова по-добре.

Автор Натали Нугарид, вестник "Гардиън", превод Dir.bg