Офертата за изтребители, за която ни убеждават, че е много добра, не отговаря на 4 от 7-те задължителни изисквания. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV депутатът от БСП Славчо Велков. Вчера стана ясно, че БСП няма да подкрепи в пленарната зала предложението на кабинета за новия изтребител, a по-рано днес кабинетът реши да започне преговори с правителството на Съединените щати за американските самолети F-16.

"Този вариант на самолет към момента не се произвежда и е от виртуален тип, той не съществува. Финансовата рамка надвишава с много голяма сума приетата от парламента от 1,5 млрд. лева без ДДС", подчерта Славчо Велков.

"Тази сделка ще отиде доста над 2 милиарда и не може българската икономика и българските граждани да бъдат натоварвани с такава непосилна тежест, когато правителството твърди, че няма пари за социални нужди, пенсии и т.н., допълни депутатът от БСП. По думите му срокът за доставка също не може да бъде изпълнен.

Според него предложението е подчинено не на националния интерес, а на корпоративен, вероятно и на личен, възможно е и на партиен интерес.

"През юни взехме решение и утвърдихме проектите за инвестиционен разход и зададените допълнителни изисквания. С този доклад, който се внася, правителството иска да бъде упълномощено да води преговори за сключване на договор за определен тип самолет, но и да се отклони от задължителните условия, включително и от финансовата рамка. Тоест правителството иска от парламента да извърши дейност, с която да нарушава собственото си решение, което е със силата на закон. Просто няма как да стане да бъдем принудени да направим нещо подобно", коментира още депутатът от БСП.