"Искам да благодаря на премиера, че така нарича българските зърнопроизводители, които от години изхранват българите. Само мога да му благодаря, че протестът ще бъде много по-многоброен. Който сее вятър, ще жъне бури. Това заяви Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS. Думите му са след изказването по-рано днес на премиера Николай Денков, който каза, че зърнопроизводителите се държат като терористи.

По-рано днес пред журналисти премиерът Николай Денков определи като напълно несъстоятелни аргументите на зърнопроизводителите, с които се обявяват против вдигането на забраната за внос на зърно от Украйна. "През последните два дни те започнаха да се държат като терористи. Използват фалшиви аргументи, поставят искания - незабавно да се случи това, ако не го направите, ще блокираме държавата. Аз с терористи не преговарям", каза Николай Денков. По-късно той заяви, че отправя втора покана към представителите на зърнопроизводителите за среща, след като от бранша отклониха първата. От бранша подготвят протести на няколко места в страната в понеделник.

"Преди 15 дни сме поискали среща с премиера, с финансовия и със земеделския министър - да обсъдим предстоящите проблеми в бранша. Нямахме отговор, докато не пуснахме уведомлението в Столична община за протест. Наясно сме, че финансовият министър Асен Василев управлява държавата", заяви зърнопроизводителят.

Той каза, че днешното изказване на премиера Денков е затвърдило решението им за протест.

"Хората ще бъдат няколко пъти повече, отколкото бяха на последния протест. Протестът не е само на зърнопроизводителите, той е на 24 неправителствени организации, от сектор "Селско стопанство", каза той. Основното искане е да има определен пакет продукти, които да е забранено да се внасят от Украйна. Това са продукти, които се произвеждат в България - стандартно, които трудно се реализират при внос на много по-евтините украински продукти, обясни тракийският зърнопроизводител.

Той разказа, че при досегашните им протести винаги са викали отговорника на протеста да подпише, че ще се спазват правилата на реда по време на митинга.

"Днес от 7 часа сутринта органи на МВР звънят на наши членове да им връчват протоколи и да ги предупредят не само да спазват Закона за движение по пътищата, Закона за митингите, да не излизаме на пътя с цел реклама. Това звънене цели сплашване. На последно място бях предупреден да имаме триъгълник, аптечка и пожарогасител, което си имаме по принцип", обясни Христов.

Запитан не е ли конкуренцията пазарната мярка, която да регулира цените, Радослав Христов отговори с въпрос към финансовия министър Василев:

"Пазарна мярка ли беше, когато миналата година забранихте износа на зърно и какви са пропуснатите ползи за земеделците и за държавата на тази устна Ваша заповед. Финансовият министър отново излъга - при внос на дадена стока, тя се преработва и се начислява ДДС. Няма щети за бюджета от забраната на украинския внос на зърно", обясни Христов думите на министър Василев, че имало щета в бюджета от забраната на украински внос.

В коментар на печалбите на сектора, Христов запита дали е лошо, че секторът има печалба.

"Не мога да разбера това изказване на Корнелия Нинова ли е или на дясно стоящ политик", каза Христов.

За цените на хляба в страната, които не бяха намалени при понижената ДДС ставка, той даде пример, че изкупната цена на млякото е паднала на 60 стотинки, но сиренето в магазина не е по-евтино.

"Украйна в момента се намира във война, те се стремят да продават на каквато и да е цена, само и само да продадат, продават под каквато и да е цена. Нашите политици няма ли да вземат пример от президента Володимир Зеленски, който се грижи за своите производители", запита Христов.

Българският фермерски съюз (БФС) също излезе със своя позиция до медиите по повод думите на премиера акад. Николай Денков.

"Остро осъждаме използваната квалификация от премиера акад. Николай Денков, че земеделските производители са терористи затова, че отстояват правата си. Протестите са демократично средство за изразяване на позиция и защита на интересите във всяка страна - член на ЕС", пишат в позицията си от организацията. От БФС припомнят още, че са член и на европейската земеделска организация "КОПА - Коджека".

"Правителството и земеделският министър Кирил Вътев вече 100 дни отказват да си говорят с браншовите организации за проблемите и оказването на помощ. Изцяло имаше липса на комуникация. Решиха да седнат на масата за преговори, когато дойде време за протести", коментира Георги Стоянов, председател на БФС, цитиран в съобщението. Според него заради липсата на диалог целият сектор излиза заедно на общ протест.

Темата коментира днес и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него премиерът и зърнопроизводителите трябва да спрат с квалификациите и заканите помежду си. Той каза още, че проблемите се решават на масата на преговорите и определи като грешка на премиера Николай Денков квалификациите, които е използвал.

Бившият министър на земеделието и настоящ председател на ресорната парламентарна комисия Десислава Танева заяви, че намира протеста на зърнопроизводителите за справедлив. По думите ѝ промяната в позицията без дебат със сектора не е имало до какво друго да доведе, освен до протести.

Отношение по темата взе също лидерът на БСП Корнелия Нинова. По време на пресконференция след заседание на Националния съвет на партията тя заяви, че, според нея, българското правителство е предало българския национален интерес. "Как Полша и Румъния, които са едни от най-големите поддръжници на Украйна, този път се опълчиха и защитиха своите икономика и земеделие? Словакия, Унгария, Румъния и Полша остават на твърдата позиция, че няма да допуснат внос на украинско зърно и ще наложат национални забрани. Само българското правителство предаде своя национален интерес", посочи тя.

За понеделник зърнопроизводители обявиха протести на няколко места в страна, готвейки блокади на пътища, недоволни от решението на парламента да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна.