Служебният правосъден министър Крум Зарков е разпоредил веднага проверка на случая, след като соцлидерката Корнелия Нинова се оплака пред медиите в парламента, че прокуратурата й е изпратила сутринта съдебни охранители, за да я отведат принудително по жалба на Кирил Добрев. След проверката се оказало, че съдебната охрана е търсила Нинова по съвсем друг повод - само за да й връчи съдебно разпореждане по нейна жалба срещу журналиста Явор Дачков.

"След изявлението на Корнелия Нинова от Народното събрание, че е била посетена от "двама униформени от съдебна охрана, а те по закон изпълняват принудително довеждане", в качеството си на министър на правосъдието незабавно извърших проверка, от която установих следното:

Служители на Главна дирекция "Охрана" са посетили адреса, за да предоставят на Корнелия Нинова акт на Софийския районен съд по нейна частна тъжба срещу журналиста Явор Дачков", съобщи Крум Зарков в профила си във Фейсбук.

"Съдът е разпоредил книжата да се изпратят на страните по делото, за да могат те да се запознаят и да преценят дали да се възползват от правото си да обжалват в указания срок", допълва правосъдният министър.

Зарков напомня още, че "Главна дирекция "Охрана" към Министерството на правосъдието е отговорна и длъжна да изпълни съдебното разпореждане, като установената практика е служителите да посещават гражданите преди или след работно време, дотолкова, доколкото тогава е най-вероятно те да са у дома си".

Самият Явор Дачков, чието име се оказа замесено в случая, също реагира с коментар в социалната мрежа, като обвини соцлидерката в лъжа.

"Мисля, че Корнелия Нинова прекрачва всички граници на разума, а лъжите ѝ придобиват патологични измерения. Нинова води две дела срещу мен (още две ми е завел и Калоян Методиев). Тази сутрин съдебна охрана е отишла в дома ѝ, за да ѝ връчи някакво решение на съдията по нейната собствена жалба срещу мен. Корнелия не им е отворила, а отишла в парламента да вдига скандал, че Гешев иска да я арестува, заради Кирил Добрев чрез съдебната охрана, подчинена на Крум Зарков", пише журналистът.

И на свой ред се оплаква от Нинова, че заради нея и заради бившия й началник на кабинета в икономическато министерство Калоян Методиев "през ден" се чувал с призовкари. 

По-рано днес и прокуратурата отрече твърденията на Корнелия Нинова, че има общо с каквито и да е действия срещу нея и с изпращането на Съдебна охрана, като препрати въпросите към служебния министър на правосъдието Крум Зарков.