Пет служебни кабинета назначи до този момент президентът Румен Радев. Негов предшественик не е имал подобна отговорност.

На два пъти Радев заложи на едни и същи служебни премиери. Така един мандат изкара Огнян Герджиков, а по два Стефан Янев и Гълъб Донев, който от днес подхваща втория си.

Как се трансформираха задачите и приоритетите, които поставяше държавният глава пред своите министри през годините от 2017 до 2023? С две думи - според политическата конюнктура и международното положение.

Ако правителството на проф. Герджиков се съсредоточи основно в организацията на изборите и българското председателство на ЕС, но не и върху ревизията на кабинета "Борисов", макар това да поиска Радев, то следващите три служебни правителства се съсредоточиха върху това да вадят на бял свят схеми, сделки, нарушения и щети, наследени и неосветени. Това искаше от тях президентът и те го правеха - Стефан Янев бореше наследството на Бойко Борисов, но и пандемията от коронавирус, Гълъб Донев - това на Кирил Петков, но и рисковете от войната в Украйна.

Наред с демонтажа на модела ГЕРБ, оръжейните и газови сделки на четворната коалиция, четвъртото служебно правителство изтегли най-късата клечка. В неговия мандат вече се водеше война и енергийната криза повлече инфлацията, а за капак преля и мигрантска вълна. И понеже кабинетът "Донев 2" се справи, според президента, логично на старта на кабинета "Донев 3" имаше повече похвали, отколкото поставяне на нови задачи, повече пожелания за приемственост, отколкото формулиране на нови приоритети.

И все пак, пред петия служебен кабинет на дневен ред бе поставено обедняването на гражданите - това изведе във фокуса му президентът в очакване на поредните предизборни атаки към неговите министри.

Да си припомним и как еволюираха президентските приоритети, превърнали се в задачи пред петте му служебни кабинета.

Първи кабинет: Организация на вота, на българското председателство на ЕС и ревизия на кабинета "Борисов 2"

Организиране на честен вот, на българското председателство на Съвета на ЕС и ревизия на завареното бяха основните задачи, които президентът формулира в този ред пред първия си служебен кабинет с премиер Огнян Герджиков и на 27.01.2017 г. Тогава той беше и най-пестелив откъм списъка с поръчение, които трябваше да изпълнят служебните му министри и най-предпазлив в изказа, вероятно защото му беше и за първи път.

"Основна мисия на служебното правителство е организирането, подготовката и провеждането на свободни и честни избори. Те трябва да позволят на българските избиратели да заявят ясно своята воля. Служебното правителство трябва да предприеме всички необходими мерки за недопускане на изборни манипулации и действия, опорочаващи изборния процес.", поръча Радев на Герджиков.

"Другата важна задача пред служебното правителство е подготовката за българското председателство на Съвета на Европейския съюз, което ще бъде в първата половина на следващата година", беше втората задача, като назначи и специален вицепремиер за тази цел - днешната шефка на "Булгаргаз" Деница Златева. "Това председателство е не само предизвикателство, но и огромен шанс за страната ни, не само да демонстрира лидерство, но и да заяви и отстоява нашите приоритети", каза той.

БТА

Радев не пропусна да поръча кабинетът "Герджиков" да направи ревизия на кабинета "Борисов 2".

"За да продължи напред, служебният кабинет първо трябва да направи анализ на това, което заварва в държавата. Ще настоявам при установяване на случаи на порочни практики в управлението, довели до ощетяване на държавата, тези случаи да бъдат осветлени и прекратени. Ще следя отблизо за нулева толерантност на служебното правителство към случаите на корупция.", настоя президентът.

Втори кабинет: Демонтаж на наследството, ревизии и борба с корупцията и коронавируса

Дойде ред и на втория служебен кабинет на президента, представен на 12 май 2021 г., във вече съвсем нова политическа обстановка, след мащабни и дълги протести от лятото на 2020, които символично Радев подкрепи с вдигнат юмрук. Протестите не успяха да свалят кабинета, но след тях вече акцентът в списъка от задачи пред служебните министри, който постави Радев, беше ревизията на управлението на ГЕРБ - този път изведена като първостепенна. Едва след справянето с "тежкото наследство" следваше задачата кабинетът на Стефан Янев да организира честни избори. И понеже президентският секретар поемаше кормилото на държавата насред пандемия, президентът му възложи поръката да подреди "хаоса с ваксинацията". Тук вече сред поръченията на президента за първи път фигурира и Планът за възстановяване и устойчивост.

"Предстоят ни тежки месеци, тежко наследство и засилена съпротива от силите на статуквото. В тази обстановка пред този кабинет стоят важни задачи - да гарантира нормалното функциониране на държавата, да проведе честни избори, обявявайки война на купения вот, да разкрие истината за предишното управление, доколкото е възможно в рамките на 2 месеца. Отиващото си правителство изцеди хазната със спорни проекти и безразборни харчове, остави без подкрепа пенсионерите, медиците и бизнеса, като не внесе актуализация на бюджета. Вие, уважаеми министри, ще трябва да положите максимални усилия, за да докажете, че грижата за хората е най-важна за всяко управление. Да въведете ред в справянето с пандемията, да спрете хаоса с ваксинациите и най-важното - да вземете тежкото решение да внесете Плана за възстановяване и устойчивост, разработен в секретна обстановка от бившето правителство без ясни критерии и отказа да го внесе в европейските институции", заяви Румен Радев.

Снимка: Булфото

Трети кабинет: Продължение на започнатото и укрепване на държавността

После Стефан Янев получи президентското доверие за втори път да бъде служебен премиер, вече в третия кабинет на Румен Радев, представен на 16.09.2021 г. в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

Задачите не бяха по-различни от поставените от президента през май. Самият Радев оцени положително изпълнението им за изтеклите месеци до септември и похвали кабинета Янев 1 за главното - че е върнал доверието на гражданите в институциите.

"Можем да погледнем с удовлетворение през месеците, през които носихме отговорност. Правителството разкри тежкото наследство, осветли и пресече множество корупционни схеми, прекрати рекета върху бизнеса, упражняван от предишното управление, усъвършенства се Планът за възстановяване и устойчивост, организира присъственото обучение в училище", отчете държавният глава.

Новите задачи бяха продължение на старите. Отново с предупреждение за капаните на наследството от последното управление на ГЕРБ и съпротивата на статуквото.

"Върху вас ще се изсипят последствията от десетилетия на безхаберие, на застой, корупция и некомпетентност в различни области, като например кризата в енергетиката и цената на тока, хаоса и липсата на законност в пътното строителство, които лишиха хиляди честни работници от заплати. Аз очаквам от вас освен укрепването на държавността и организирането на честни избори, поредните", обърна се Радев тогава към Янев, който за втори път щеше да бъде служебен министър-председател", каза Радев.

"Ще ви организират протести, стачки и компромати, ще ви товарят с греховете на старата власт. Но вие вече доказахте, че имате характер не само да се изправите срещу тежкото наследство, а и да работите за бъдещето на България", похвали служебните си министри държавният глава

"Очаквам от вас наред с укрепването на държавността и подготовката на поредните избори, да продължавате с разуми стъпки за излизането от кризата, да работите със смисъл за бедните и слабите, да набележите ясен хоризонт за ускорено развитие и модернизация на страната. В този сложен момент моят избор отново е върху вас", обърна се към Янев президентът четири месеца след първото му назначение за премиер.

Четвърти кабинет: Кризата с газа, войната и отново Планът за възстановяване

На 2.08.2022 г. се роди четвъртият служебен кабинет на Румен Радев, вече с премиер друг негов секретар - Гълъб Донев.

"Това е четвъртото служебно правителство, което назначавам в изпълнение на Конституцията. На вас се пада отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три служебни кабинета - обществена умора от острото политическо представяне, вихрещи се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации, липса на подготвени закони по Плана за възстановяване и устойчивост и забуксувала съдебна реформа. Вие поемате отговорност за България в труден момент за страната ни. На този тревожен фон вашето основно предизвикателство е свързано със сигурността. Напрежението на Балканите отново се покачва. Рискът войната да обхване нови територии е реален. Глобалната енергийна криза неизбежно ще изостри социалното напрежение в идните месеци.

Снимка: "Булфото"

Служебният кабинет трябва да се води от два важни приоритета - сигурност на доставките и цена на енергоносителите. В центъра на вашата дейност трябва да бъдат интересите на обикновения потребител и на българската икономика", обърна се към служебните министри Радев.

Държавният глава обаче бе категоричен, че основната задача пред служебния кабинет е организирането на парламентарните избори.

"Управлението на страната изисква компетентност, опит, отговорност, самообладание и диалогичност. Затова и моят избор за служебен министър-председател се спря на Гълъб Донев", аргументира се Румен Радев.

Пети кабинет: Бедността и поскъпването на живота, във фокуса - проблемите на гражданите

Бедността и поскъпването на живота се превърна в акцент за петия, последен засега кабинет на Румен Радев. Той избра отново да го оглави Гълъб Донев и не само - остави по местата им всички министри с изключение на един - този на културата Светослав Минеков. Този път нямаше посочено тежко наследство и ревизия, с която да се борят служебните министри, защото наследяват сами себе си, а и президентът ги похвали по всички линии. Но най-вече - че са успели да спрат "свободното падане на държавата".

"Основните приоритети трябва да бъдат насочени за гарантиране на покупателната способност на българските граждани и борба с обедняването, подкрепа на най-уязвимите, ограничаване на монополите и спекулата, подобряване на условията за икономическо развитие, подкрепа на родните производители и привличане, и то агресивно, на чуждестранни инвестиции. Основна задача на правителството е подготовката на честни и прозрачни избори и тя се усложнява на фона на новите промени в Изборния закон", поръча на кабинета "Донев 2" Радев на церемонията в Гербовата зала на 3.02.2023 г.

"Очаквам работата по проектите за модернизация да продължи да се развива", каза президентът, като продължи да изрежда и укрепването на границата, борбата с престъпността, финансовите престъпления, наркоразпространението и беззаконието по пътищата. Той добави и работата по съдебната реформа, строежа на националната детска болница и подготовката за доставяне на въздушни линейки за Спешна помощ.

"Аз очаквам вие да развивате постигнатите ни успехи в европейската интеграция", продължи да формулира задачите Румен Радев и по темата за Шенген.

"Безпрецедентната динамика на глобалните икономически и политически процеси не означава, че България трябва да бъде обречена на безвремие. Затова аз очаквам решенията, които вземате, да бъдат в интерес на българските граждани, да бъдат разумни, ясно обосновани и да полагат една добра основа, върху която да стъпи следващото правителство.", заключи президентът.

Снимка: Булфото

Разбира се, подготовката на парламентарния вот задължително намери място в списъка - задача, която не е формулирана само от Радев, а преди всичко от заложената роля на един служебен кабинет по Конституция.

"Основна задача на правителството е подготовката на честни и прозрачни избори и тя се усложнява на фона на новите промени в Изборния закон", не пропусна да напомни президентът.

"Тези приоритети трябва да работят изключително и най-много за хората и за българските граждани", обобщи той. Дръжте пулса на проблемите на хората и работете за тях. Това е залогът за вашия успех. На добър час", завърши президентското напътствие към 101-ия български кабинет, пети служебен, назначен от президента Румен Радев. Който може да се окаже и не последен.