От вчера е започнала проверка в затворите и арестите от 2017 година до днес. Причината е казаното от бизнесмена Светослав Илчовски в разпуснатия парламент, който твърди, че имало записи на издевателства над затворник. Служебният правосъден мистър Янаки Стоилов заяви, че ще бъде изпратен и сигнал до главния прокурор, за да бъдат разпитани цитираните от Илчовски по казуса лица.

Започва проверка на цялата Агенция по вписванията, на регистъра на особените залози и на дирекцията за българско гражданство в МП. Инспекция ще има и на всички обществени поръчки, каза Стоилов. Резултати се очакват до края на месеца.

Мой приоритет са и изборите, но това не е най-тежката част от работата ни. Около 1500 човека в местата за лишаване от свобода се очаква да гласуват, посочи той.

Сред приоритетите си той изброи лесно издаване на документи и нетърпимост към лоши практики във времето - българското гражданство, вписванията и условията в арести и затвори.

Облекчаване на административното обслужване за граждани и проверка на обществени поръчки под шапката на Министерството на правосъдието, е също сред основните приоритети. 

Предстои проверка и на направените обществени поръчки през последните години.

"За нас е важно да подобрим обслужването, включително електронното, на гражданите, като ще изискваме от служителите пълно съдействие и ритмичност по изпълнение на процедурите за издаване на различни актове. Проява на нетърпимост към лоши практики, защото от години знаете най-проблемни области са с предоставянето на гражданство, с местата за изпълнение на наказанията, с вписванията. Имам амбицията да поддържаме активно взаимодействие с ВСС с цел повишаване на ефективността на неговата дейност", каза министърът на правосъдието.

Стоилов припомни, че иска и широк дебат за бъдещето на спецсъда и спецпрокуратурата.

Следователят Мария Павлова, която беше вече служебен министър на правосъдието, и адв. Иван Демерджиев ще са заместниците на Стоилов.