Бюджетът за 2015 г. ще бъде актуализиран, за да бъдат осигурени допълнително пари за различни ведомства, сред тях и за заплати в МВР и МО, каза пред журналисти в МС министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от БТА.

Актуализацията за 2015 година е необходима и заради успешното приключване на програмите, по които усвояваме европейски средства за период 2007-2013, добави той.

Предложенията за промени в бюджета в различните администрации за тази година са общо за над 830 млн. лева.

"Положих всички усилия да има реформи в МО и в МВР, но по една или друга причина не можахме да го постигнем. Има готови законови текстове, които могат да помогнат за допълнителна оптимизация на системите за отбрана и сигурност и ще използваме подходящ момент да ги предложим. От март говоря, че е нужна реформа в тези системи, но не можем да оставим редовите служители без заплати, само защото политическите кабинети не са могили да направят една или друга реформа", коментира Горанов.

През 2016 г. ще се емитира нов дълг.
Искането за теглене не заем от 5,3 млрд. лева през 2016 година е свързано с финансиране на бюджетния дефицит, на плащания по падежиращ тогава дълг и за буфери, които държавата да има като ликвидност, каза министърът.

Увеличение на заплати

Заплатите на учителите ще бъдат увеличени с 12,6% със задна дата от 1 октомври.

Сега минималната работна заплата на студент, излизайки от университета, е 530 лева. От 1 октомври тя става 600. Увеличават се заплатите в системата на средното образование - от детската градина, през всички видове училища и учебни заведения до извън училищните образователни звена, обясни Янка Такева, председател на учителския синдикат към КНСБ, цитирана от БНР.

Утре Министерският съвет ще приеме отпускането на 20 млн. лв. за работещите в средното образование, добави тя.

Заплатите се увеличават и в приходните агенции (НАП и Агенция "Митници") - с 5% от началото на 2016 г. Също от януари се увеличават заплатите и на ведомства в социалната сфера (Агенцията по заетостта, Агенция "Социално подпомагане" и Главна инспекция по труда) - с 10%, каза Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Коледни добавки

Коледни надбавки ще има и те ще се дадат на пенсионерите с доход до 300 лева, какъвто ще е новият праг за бедност от 2016 година. За тази цел ще са необходими около 52 млн. лева, посочи още Горанов.