Конкретният повод за отстраняването на директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов е проверката на НЗОК, която имаше един междинен доклад, получен преди 3-4 седмици. В момента излезе окончателният доклад, който потвърждава резултатите на междинния. Това каза на брифинг заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

Вчера от МЗ съобщиха, че са установени нарушения в размер на общо над 1 млн. лева.

Според д-р Петров всичко, което касае обществените болници и обществените средства трябва да се оповестява.

"Не можем да прикриваме факти. Има и други данни, включително от действащия Съвет на директорите. Те самите твърдят, че се управлява абсолютно непрозрачно "Пирогов". Проф. Балтов крие от съвета на директорите материали, които те са му поискали. Вероятно ще излязат и други факти. Практиката показва, когато по отделни критерии сменим едно ръководство, след това излизат множество фрапиращи факти", каза зам.-министър на здравеопазването.

Той заяви, че не може да приеме факта защо един ръководител на болница възприема отстраняването си като атака към болницата и лекарите. Това, което е правил един ръководител, няма общо с дейността на лекарите, каза той.

"Възможно е директори на отделения и клиники да са знаели за фиктивни пациенти. Проверката показва, че това се касае за две клинични пътеки - бъбречна недостатъчност и чернодробни заболявания. Множеството такива случаи говорят за неупражнен контрол от страна на изпълнителния директор", каза още зам.-министърът.

Той заяви, че директорът пречи на дейността на Съвета на директорите и еднолично не може да се управлява една такава болница. Д-р Петров изрази опасения, че може да се стигне до укриване на документи.

"Не може да се управлява еднолично такава голяма болница, която е държавна", каза още д-р Димитър Петров.