В изявление пред медиите от "Дондуков 2" той заяви:

"Днес наложих вето върху Закона за концесиите. Той бе приет в последните часове на 43-тото НС с минимално мнозинство. Законът съдържа разпоредби, които поставят под въпрос принципите на правовата държава и местното самоуправление. Въвежда широки граници на субективизъм и възможности за корупционни практики. Предвижда промени в 29 други закони, с което навлиза дълбоко в икономическите отношения".

По думите на президента подобни ключови промени следва да се извършват след широк обществен дебат и с грижа за обществения интерес и националната сигурност.

Според Радев възможните санкции от необнародването на закона са неизмерими с потенциалните рискове и щети от неговото прилагане.

„Вярвам, че при бъдещото обсъждане на закона, институциите ще подходят отговорно към обществото и бъдещите поколения, при спазване на европейското законодателство“, каза още държавният глава.

Възможност за въпроси от журналисти не беше дадена.

По-рано днес и КТ "Подкрепа", и надпартийното дясно обединение "Нова Република" призоваха Румен Радев да наложи вето върху този закон. Според надпартийното обединение на Радан Кънев законът е приет в услуга на тесни корпоративни интереси, като целта е да се „бетонират” за десетки години напред договори за почистване на големите градове с „правилните” фирми.

Според закона максималният срок на концесия за ползване да не може да бъде по-дълъг от 25 години, освен ако със специален закон не е предвиден друг срок. Когато определеният максимален срок за концесия за строителство или за услуги е 35 години или по-дълъг, определянето на концесионер ще може да се открие след решение на Народното събрание.