За проекта, внесен от Министерския съвет, гласуваха 71 народни представители (70 от тях от ГЕРБ), против бяха 95 - от всички останали партии, а един се въздържа, предаде БТА.
Проектът предвижда процедура по отнемане на имущество без влязла в сила присъда, когато гражданин не може да докаже доходите си. Предвижда се допустим праг на разминаване между приходи и имущество, който се равнява на 400 минимални работни заплати.

Според опозицията този закон не е насочен срещу организираната престъпност, а ще громи българските граждани.
"Под ударите на този закон може да попадне абсолютно всеки български, всеки чуждестранен гражданин, всеки, който в последните 15 години е имал неблагоразумието да придобие някакво имущество в България. Той е немислим за което и да е цивилизовано общество и в ръцете на администрацията на ГЕРБ ще съсипва човешки съдби и професионални репутации, ще унищожава бизнеси, ще гони инвеститора. Този закон е един Франкенщайн, който накрая ще се обърне и срещу своите създатели, защото няма вечно да сте управляващи и тогава ще ви се наложи да доказвате това, което днес ще трябва да доказва всеки гражданин, който не ви е симпатичен", обърна се Манолова към ГЕРБ.

Тя изтъкна, че аналог на този закон няма никъде в Европа, единственото изключение била Ирландия, в която има тероризъм.
„Според българското правителство, тъй като разполага с кофти материал, явно средствата за разправа трябва да бъдат по този инквизиторски начин, разписани в този закон. Според Венецианската комисия – българският вариант на този закон е много по-строг от ирландския”, заяви още депутатката от БСП.
Тя изтъкна, че престъпен начин на живот, според прегледа на законодателството във Великобритания, означава този гражданин да е бил осъждан за някакви престъпления.

„Според вас всеки български гражданин води потенциално криминален начин на живот, след като не може да докаже съответствие между стойността на имуществото и приходите си. Разбирате ли, че вие обвинявате за криминално проявени стотици хиляди български граждани”, добави тя.

"Венецианската комисия подкрепя изцяло този законопроект и счита, че не се нарушават фундаменталните права и свободи на гражданите", заяви обаче депутатът от ГЕРБ Павел Димитров. Той цитира становище на комисията, в което се казва, че третият вариант, предложен от управляващите, е по-близо до практиките в европейски страни.
"Това, което чухте от Мая Манолова, е опит да ви изплаши и опит за манипулация. Не е вярно, че всички граждани попадат под ударите на този закон, комисията за отнемане на имущество има право да образува преписка, само когато има повдигнато обвинение за тежко престъпление или административен акт за придобито имущество по незаконен начин за над 150 000 лева", добави Димитров.

От Синята коалиция също заявиха, че няма да подкрепят законопроекта.
„В новия законопроект не се изисква доказването на престъпна дейност и връзката й с конфискуваното имущество. Въвеждането на подобна разширена конфискация, освен всичко останало е рисковано от гледна точка за обявяване на закона за противоконституционен, а също така и за противоречащ на Европейската конвенция за правата на човека”, каза Екатерина Михайлова.

Тя изтъкна предвидения 15-годишен период за проверка.
"За престъпна дейност, извършена през 2011 г., може да се отнеме имущество, придобито през 1996 година, това противоречи и на давностните срокове в българското право и би лишило българските граждани и юридически лица от възможността да докажат доходите си за такъв дълъг период от време. Например според Закона за счетоводството се съхраняват документи за срок от 10 години, погасителната давност по данъчно-осигурителния кодекс е 10 години, въвеждането на 15-годишна давност би застрашило много сериозно сигурността и на гражданския оборот", мотивира се депутатката от ДСБ.

Михайлова посочи още, че се въвежда ново революционно по своята неяснота понятие, а именно имущество, контролирано от друго физическо или юридическо лице. Овен това, няма предвидена възможност в случай, че лицата са неправомерно ощетени, да имат възможност да се жалват.

Христо Бисеров от ДПС пък направо обяви закона за тоталитарен, защото си "позволява да използва конфискацията не като наказание в наказателен процес, а като някаква гражданска процедура". Според него така ще се посяга на неприкосновената гражданска собственост.

От "Атака" също се обявиха срещу законопроекта.

Правосъдният министър Маргарита Попова, която лансира законопроекта, заяви, че той няма да бъде променян, защото е достатъчно добър, но ще се изчака по-подходящ момент за приемането му.

Последна актуализация в 13,20 ч.