Правителството в Скопие се опитва да отрече общата ни история. Общите национални герои като Гоце Делчев, който като македонски българин се бори за независимост от Османската империя през XIX век, са представени просто като македонци. Пренаписани са македонски версии на известни български песни и романи, за да се изтрие всичко българско в тях, пише българският външен министър Екатерина Захариева до германското издание на Theeuropean de, цитирано от "Фокус".

В статията тя разглежда само въпроса за Македония и случаите, които компрометират отношенията между двете страни. Захариева казва, че  България вижда себе си като движеща сила за разширяването на ЕС към Западните Балкани, пише македонското електронно издание "Фактор".

"Надявам се, че Република Северна Македония скоро ще може да започне преговори. За да се случи това обаче, трябва да преодолеем отворените двустранни въпроси между нашите две държави.

"Колегите в Скопие трябва да покажат, че са ангажирани с дългосрочен ангажимент към европейското си бъдеще, като приемат европейските ценности, както направи България преди 14 години," казва Захариева.

Текстът започва с твърдението, че на 17 ноември 2020 г. България апелира за приемане на рамката за преговори за бъдещото присъединяване на Република Северна Македония към ЕС.

"От името на българското правителство и парламент препратих това решение, което многократно съм съобщавала на европейските си колеги и на Скопие. Направих го от убеждение и загриженост - от загриженост, че Балканите могат да се превърнат в препъни камък за Европа. През 2017 г. все още имаше обещаващи признаци за интеграция на Западните Балкани в ЕС. След признаването от България на независимостта на Македония през 1992 г. и подписването на важна политическа декларация през 1999 г., споразумението за приятелство от 2017 г. имаше за цел да проправи пътя за присъединяване на Скопие към ЕС", казва Захариева.

След това тя прави исторически преглед и твърди, че до днес историческият регион Македония е разделен на българска, гръцка и част, която принадлежи на Република Северна Македония.

"Обособената македонска идентичност се формира едва през първата половина на миналия век. България признава тази обособена идентичност на Македония и подкрепя европейската интеграция на Република Северна Македония. Правителството в Скопие се опитва да отрече общата ни история преди това. Общите национални герои като Гоце Делчев, който като македонски българин се бори за независимост от Османската империя през XIX век, са представени просто като македонци.

Пренаписани са македонски версии на известни български песни и романи, за да се изтрие всичко българско в тях. За разрешаване на тези спорове беше създадена съвместна комисия по историческите въпроси. За съжаление, три добри години след подписването на споразумението за приятелство, трябва да заключим, че нашите партньори в Република Северна Македония са се сбогували с неговото прилагане. Последиците са едностранното разпускане на смесената историческа комисия в Скопие, очернянето на българите като фашисти в учебниците в Република Северна Македония и постоянната дискриминация на българските инвеститори", обяснява българския външен министър пред германското издание.

Тя отбелязва още, че гражданите на Република Северна Македония, които се припознават като българи, биват тормозени и обвинявани, а адресите им се разкриват в социалните мрежи. Скопие отлага и инфраструктурни проекти за икономически важни транспортни коридори - финансирани от ЕС проекти.

"130 милиона евро вече са загубени за изграждането на магистрала А1 между нашите две страни, защото Скопие игнорира исканията за финансиране от ЕС," посочва още Захариева.