На фона на споровете ни със Скопие за историческото минало, и тази година честването на рождението на великия български революционер Гоце Делчев беше отбелязано отделно и със сдържани послания.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза с публикация във Фейсбук годишнина.

"Днес се навършват 149 години от рождението на Гоце Делчев - войвода, деец на македоно-одринското революционно освободително движение, сред най-видните наши общи исторически герои. Дано имаме мъдростта догодина, заедно с нашите приятели и братя от Северна Македония, да отпразнуваме неговата кръгла 150-а годишнина, обединени и заедно по пътя на европейската интеграция", написа премиерът в социалната мрежа.

Пред бюст-паметника на Гоце Делчев в Борисовата градина Красимир Каракачанов, депутати от ВМРО и съмишленици почетоха паметта на революционера.

Днес се навършват 149 години от неговото рождение. В своя жизнен път, макар и кратък, Гоце Делчев многократно изявява своята ясна, категорична българска национална принадлежност, каза Каракачанов в словото си пред неговия паметник. На този ден почитаме един голям българин, и това, че той се е декларирал като българин, по никакъв начин ние не отричаме - напротив, правото и на някой друг да уважава този великан. Ние държим той да бъде уважаван, но държим и няма да допуснем той да бъде асимилиран посмъртно. Нито е морално, нито е християнско, нито е европейско, заяви Красимир Каракачанов.

Пред паметника на Гоце Делчев в София

Снимка: БТА

Затова ние смятаме, че тези общи личности от нашата история - като Гоце Делчев, неговият верен съратник Дамян Груев, Тодор Александров, Иван Михайлов, могат да бъдат онова обединително звено, което най-накрая да сложи точка на този безсмислен спор, на тези безсмислени разединения, които се създават от кръгове в една съседна нам държава, каза Каракачанов.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев също изпрати своите послания в поздравлението си по повод деня.

"Днес, на 4 февруари /23 януари по стар стил - бел.ред./, в деня на рождението на вдъхновителя на македонското национално дело Гоце Делчев си спомняме и отдаваме почит на неговия исторически принос в създаването на македонската държавност.

Като вдъхновител и двигател на македонската революционна организация Гоце Делчев винаги призоваваше за единство и сплотеност в политическите предизвикателства, пред които е изправена страната, на всички обществени фактори и граждани, без разлика от тяхната религиозна, етническа или политическа принадлежност.

Идеалите на тази велика личност са наше общо задължение да продължим да изграждаме държавата като демократична и икономически напредваща страна, която днес е част от най-силния военен съюз НАТО и страна, която върви към членство в ЕС", се казва в посланието на премиера, в което не се споменава България.

Делегации на правителството, на управляващия СДСМ и на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ положиха цветя на гроба на Гоце Делчев.

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски пък публикава пост във Фейсбук:

"Освобождението на Македония е скрито във вътрешното въстание. Който мисли друго за освобождението на Македония, лъже себе си и другите."- Гоце Делчев"

Преди дни Мицковски подчерта, че от името на Гоце Делчев, Даме Груев, Питу Гули и други македонците са изградили държава.

"Името и държавата се основават на тези постулати. Македонската страна трябва да ги съхранява и няма значение дали ще имат натиск вътре в страната или от някой друг, това не трябва да се допуска", категоричен бе Мицкоски.

Преди дни Мицковски подчерта, че Македонската страна в преговорите с България не трябва да приема при никакви обстоятелства, че Гоце Делчев е българин, защото подобно нещо би унищожило македонската държавност и ще покаже голяма слабост към света.

Той подчерта, че от името на Гоце Делчев, Даме Груев, Питу Гули и други македонци са изградили държава.

"Името и държавата се основават на тези постулати. Македонската страна трябва да ги съхранява и няма значение дали ще имат натиск вътре в страната или от някой друг, това не трябва да се допуска", категоричен бе Мицкоски и предупреди, че ако на преговорната маса някой му предложи да приеме, че Делчев е българин, ще направи дипломатически скандал в световен мащаб. За него това било нещо немислимо.