Ако влизаме в тези избори с предварителни пазарлъци и договорки, кой с кого да управлява, следва само едно - нови предсрочни парламентарни избори. Ние в този пазарлък няма как да участваме, имаме си коалиция, послания, следваме ги, имаме си и колективни орган, спазваме техните решения. Така и.ф. председател на БСП Атанас Зафиров коментира пред медиите в парламента думи на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по-рано днес. Според него естествените партньори за ГЕРБ са тези от "сглобката", плюс БСП и ИТН.

От левицата очакват в предизборната кампания истински дебат в т.ч. и лидерски, по политики. След вота ще стане известно на кого е гласувало доверие българското общество, добави Зафиров. Той подчерта, че смисълът на едни избори е да бъдат реализирани идеи. Когато видим тези наши идеи каква чуваемост срещат в обществото и другите политически сили, можем да продължим с диалога, но това не трябва да е за сметка нито на колективните решения, нито на последователната политика за алтернатива на статуквото, смята Атанас Зафиров. Всичко останало според него е предизборно говорене, въдици и капани, в които БСП няма да участва.

Времето на предизборните коалиции свърши, "БСП - обединена левица" ясно показа какъв е моделът и каква е алтернативата на сегашното статукво, изтъкна още и.ф. председател на социалистите. БСП няма повече да върви след събитията, няма да попада в капана на тези предизборни въдици, нашето поведение е последователно, изтъкна политикът. Според него днес при гласуването в зала за продажбата на оборудване на Атомната електроцентрала "Белене", е станало известно кой ще управлява след вота.

"Кой ще управлява след изборите стана ясно и днес, след като отново си подарихме енергетиката на чужда страна. Видяхте как гласуваха. това ще е бъдещата сглобка. Това, че някой се уплаши от реалната алтернатива и реши да сложи прът в колелото на тази алтернатива се видя от всички. Очакваме в предизборната кампания истински дебати, включително лидерски, по политики. Кой ще управлява след изборите ще решат българските граждани. Ако влизаме в предизборната кампания с пазарлъци и договорки, това означава само едно - следващи предсрочни избори. Ние в този цирк и пазарлък няма как да участваме", категоричен бе той.

"Нека видим кой как ще се представи на изборите. Българският народ ще покаже кой трябва да управлява след изборите. Смисълът на едни избори е да се реализират идеи. Когато видим каква чуваемост имат нашите идеи в обществото и сред другите партии, ще говорим. Всичко останало е предизборни капани и въдици, на които ние повече няма да се хванем", завърши Атанас Зафиров.

Бойко Борисов днес успя "да закачи на колана си скалпа на БСП" с това изказване, заяви Корнелия Нинова, председател на БСП в оставка и депутат от ПГ на "БСП за България".

Според Корнелия Нинова Бойко Борисов днес е успял "да закачи на колана си скалпа на БСП". Това коментира Нинова, председател на БСП в оставка и народен представител от "БСП за България" пред журналисти в парламента.

 

Мисля, че времето доказва истинността на моята битка, и на хората, които ме подкрепят, и на хилядите социалисти - да спасим БСП от задкулисието и лапите на Борисов, който обича да прегръща и унищожава партии. Днес успя, закачи си скалпа на БСП на колана си, също както на много други партии, коментира Корнелия Нинова.

 

 

 

На въпрос дали това е провокация от страна на Борисов или БСП има план да управляват заедно с ГЕРБ, Нинова посочи, че става въпрос за нов тип "сглобка" между БСП и ГЕРБ. Защо не направи такива провокации, докато аз бях председател? Защото БСП имаше ясна и категорична позиция - Борисов е злото за България, ГЕРБ има нужда от алтернатива и това беше БСП. Още един аргумент - припомням изказването на Борислав Гуцанов от трибуната на парламента, а то беше: Ние изпитваме дълбоко уважение към ГЕРБ. Ето ви две доказателства, че става въпрос за нов тип "сглобка", но най ни боли, че става въпрос за предателство към много социалисти и хора, които бяха и искат да има алтернатива на модела "ГЕРБ" и на управлението на паралелната държава, коментира Нинова.

На въпрос, свързан с парламентарната група, Корнелия Нинова каза, че трета работна седмица чакат да се събере парламентарната група на БСП и новото ръководство да си изпълни заканата, че ще ги изключи от парламентарната група. Три седмици подред парламентарната група на "БСП за България" не се е събирала, не е обсъждала никакви въпроси - нито парламентарни, нито програма на парламента, пълен хаос е в групата, никой не знае какво се случва, това не е ръководство на групата. Чакаме ги трета седмица да се съберат и да вземат решение да ни изключат, добави тя.

Отхвърлям всякакви внушения и манипулации, че ще се явим изключените в листите на други партии. Няма да се явяваме от листи на други партии. Над всичко в политиката стои достойнството и моралът, така че поканени сме от други партии да бъдем в листи, отказали сме, имаме морал и достойнство. Ние сме избрани от членовете и симпатизантите на БСП и сме доказали във времето, че не сме в политиката за постове, заяви Корнелия Нинова.

На въпрос дали ще направят собствена партия, Нинова посочи, че бъдещето ще покаже, какво ще правят. На тези избори ще почиваме, добави тя.