Добър урок за хората, които си позволяват да поставят себе си над партията и да я третират като бащиния. Това заяви изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров след днешното решение на Националния съвет да изключи Корнелия Нинова и други социалисти от партията, цитиран от БТА.

Изключени са още Георги Свиленски, Иван Ченчев и Крум Дончев.

"БСП доказа, че има достатъчно защитни механизми, когато чужди тела се опитват да влияят на нормалния ход на процесите в партията", посочи Зафиров.

На това Корнелия Нинова отговори задочно, че изключилите я се плашат от провеждането на конгрес, какъвто тя предложи да се свика на 28 септември.

"Паралелът с ДПС е абсолютно несъстоятелен. Няма емоции, няма нищо лично", каза още и.ф. председател на БСП.

Зафиров подчерта, че мотивите за всеки изключен са отделни, затова и гласуванията са се провели поотделно. "Най-общо те включват неизпълнение на решение на Националния съвет, неизпълнение на решение на Изпълнителното бюро, фактическо спиране на работата на партията, опит за саботаж, декларация за регистрация на листи." 

Атанас Зафиров съобщи, че Националният съвет е възложил на Корнелия Нинова да оттегли своето пълномощно спрямо Иван Ченчев и Георги Свиленски, както и да упълномощи изпълняващия функциите на председател да представлява партията пред трети лица.

"Това е основният мотив, с който има риск за регистрацията на БСП на тези избори, а именно все още присъствието на Корнелия Нинова в актуалното състояние в съда", подчерта Зафиров. Той показа проект на пълномощно, представено на Корнелия Нинова, което, по думите му, тя е отказала да подпише. "Тя днес за пореден път отказа да изпълни изрично решение на Националния съвет, което беше допълнителен мотив за налагане на тази най-тежка мярка за партийно въздействие - изключване от партията", изтъкна Зафиров.

"Декларациите, които чуваме от нейна страна, че въпреки всичко листите и партията ще бъдат регистрирани, са тежка провокация към цялата партия, към решенията на нашите колективни органи. През медиите се обръщам към всички социалисти, да бъдат наясно, че всяко участие в подписки, листи и всичко останало, от хора, изключени от партията, ще се счита за провокация към партията и ще се счита за нелегитимно", коментира още Зафиров. По думите му от партията ще сезират прокуратурата, ако някой се опита да предприеме незаконни действия по регистрация.

Снимка: БТА

И.ф. председател на БСП обвини още изключените днес от партията в "осуетяване на консолидацията на левицата, саботаж на лявото обединение и слабо представяне на БСП за предстоящите избори".

Няма възможност БСП да се явява на изборите с повече от една листа, смята Зафиров.

По повод на събралите се днес социалисти в подкрепа на Нинова пред централата, той подчерта, че демонстрацията им е била "фарс", както и че те са извозени с автомобили от няколко близки области на страната.

Снимка: BulFoto

Нинова: Страхуват се

По-късно, след решението за изключването й, Корнелия Нинова потвърди, че не е подписала решението на Националния съвет да бъде упълномощен Атанас Зафиров да регистрира БСП в ЦИК. Нинова смята, че оставката ѝ трябва да бъде приета от извънреден конгрес, провеждането за който беше отхвърлено днес от пленума, предаде БНР. Корнелия Нинова потвърди, че регистрация на БСП ще има, и то направена от пълномощниците Георги Свиленски и Иван Ченчев, които също бяха изключени от БСП.

"Аз няма да участвам пряко в тези процеси. Дала съм пълномощно на Георги Свиленски и Иван Ченчев. Те оттук нататък ще се занимават с регистрация, листи. Нито съм си изтеглила оставка, нито съм си изтегляла пълномощно! За края на моята оставка трябваше да свикват Конгрес! Голяма грешка, че не го направиха. Не разбирам! Хем: "Махай се, хем не искат конгреса". Страхуват се! Уплашиха се от конгреса"!

Подписване на ляво споразумение

Във вторник предстои подписване коалиционно споразумение между 20 политически субекта от ляво-център, като продължаваме разговорите с част от партиите за уточняване на някои детайли във връзка със съвместното ни явяване на изборите, каза още Атанас Зафиров.

С решение на Националния съвет потвърдихме графика, по който вървим към консолидация на лявото политическо пространство, посочи и.ф. председател на БСП.

ИЗБРАНО