Много хора помислиха, че днешният вот е предизвестен. И на миналите избори беше регистрирана най-ниската активност на президентски вод досега, и днес ще бъде най-ниската на балотаж. Коментара направи журналистът Явор Дачков в извънредното издание на "Директно в новините" с водещ Стефан Кунчев.

Според него не са се сбъднали пророчествата, че има праг на непоносимост към политиката, а по-скоро се вижда безразличие, апатия, повечето хора не се интересуват кой управлява България.

Тук може да гледате видеото.

Явор Дачков определи като излишно напрежението около избирателната активност в Турция. "Нямаше смисъл от тези задържани автобуси. Тепърва който и да стане президент, ще му бъде сложно да поддържа добри отношения с тази съседна държава. Много от нас сме се присмивали на сервилността на Борисов спрямо Ердоган, но е факт, че успяваше да удържи срещу мигрантската вълна".

Относно дебата между кандидатите за президент по БНТ Явор Дачков сподели:

"Румен Радев победи убедително, беше напрегнат в първите минути, в които очакваше да получи удари, но не ги получи. Проф. Герджиков нямаше хъс, но се представи прилично, удържа, смятам, че беше достойно представяне. Имаше обаче много малко време за важните неща. Очаквах по-задълбочени изказвания за здравната криза и за икономическите проблеми". Според журналистта в Изборния кодекс трябва да има цедка, така че маргиналите, които наводниха ефира като кандидати за държавен глава, да не бъдат допускани да се кандидатират.

Явор Дачков не споделя мнението, че е нужно увеличаване на президентските правомощия. Може би в някакви малки части от сега действащите. А относно кризата с COVID, според него всички политици, без изключение, са жертвали здравето на хората.

"Мерките се въведоха късно, в името на изборите и запазването на гласове", коментира Дачков.

Журналистът смята, че резултатите от изборите трябва да се съобщават през целия ден на вота. "Денят за размисъл е излишен. Социология трябва да има в самия ден, не гледайте последните резултати, не беше по тяхна вина. Социологията у нас е трудна, защото българите обичат да лъжат", коментира Дачков.

Първото нещо, което трябва да направи избраният за президент, според него това са мерки за справяне със здравната криза и с икономическите последствия от нея.

А може ли да победи кандидат за президент, който е интелектуалец? - според Дачко интелектуалците по начало не са подходящи за политика.

"Властта пуска бесове, а хората на науката бягат от такива неща. Няма рецепта, може някой път професор да стане президент".