Политическите сили в 48-ото Народно събрание се разбраха за разпределението на стаите и местата в пленарната зала. Днес в сградата на парламента се състоя техническа среща на контактните групи на политическите сили.

Председателят на 47-ия парламент Никола Минчев коментира пред журналисти на излизане от сградата, че разпределението в залата, като цяло, ще е идентично с предишното Народно събрание. По думите му този път не "Възраждане", а "Български възход" ще бъдат отзад в пленарната зала, предаде БТА.

Вляво отново се очаква да бъдат депутатите от "БСП за България", до тях - ДПС. В центъра ще са "Продължаваме Промяната" и "Възраждане". В десния блок ще бъдат народните избраници на ГЕРБ-СДС и "Демократична България".

Депутатите от "Възраждане" ще седят на мястото на "Има такъв народ", непосредствено до "Продължаваме Промяната". Всички 27 народни представители ще бъдем компактна група отпред в централния блок, коментира пред журналисти заместник-председателят на "Възраждане" Петър Петров.

Той съобщи, че от "Демократична България" са поискали посланикът на Руската федерация у нас да не бъде поканен на откриването на парламента, срещу което от "Възраждане" са възразили. Петров каза, че имат уверението на администрацията на парламента, че Митрофанова ще бъде поканена.

Александър Ненков каза, че ГЕРБ-СДС, като най-голяма парламентарна група, ще предложат свой кандидат за председател на парламента. Номинацията ще стане ясна след заседание на парламентарната им група.

Ненков посочи, че според неписаните правила най-голямата парламентарна група е тази, която трябва да излъчи председател. Разбира се, ние ще имаме свой кандидат за председател на НС, друг е въпросът дали останалите парламентарни групи ще се съобразят с неписаните правила и историята на българския парламент, добави той.

За мен Росен Желязков е един изключително подготвен професионалист, коментира Ненков, след което добави, че той би бил един наистина добър председател на Народното събрание.

Най-вероятно това ще бъде бившият транспортен министър Росен Желязков, който е юрист. Кандидатурата му е на 99% сигурна, твърдят от ГЕРБ.

Групата на "БСП за България" взимат стаята на "Има такъв народ", а най-новата политическа сила в парламента "Български възход" - тази на левицата. Останалите политически сили си запазват стаите, съобщи още Ненков.

Относно номинации за заместник-председатели на парламента

Никола Минчев от "Продължаваме Промяната" каза, че още не са решили кого ще предложат за заместник-председател на НС. Андрей Гюров уточни, че още не са събирали партийните органи и вероятно това ще стане тази седмица.

На въпрос кого ще предложат за заместник-председател на НС от ДПС също казаха, че не са се събирали, за да обсъдят въпроса. Нека да положим клетва и тогава, добави Хамид Хамид.

От "Възраждане" ще обсъдят на заседание на парламентарната група кого ще предложат за заместник-председател на НС. Има вероятност пак да е Цончо Ганев, потвърди Петров.

Румен Йончев от "Български възход" каза, че групата има решение за заместник-председател на парламента, но то ще бъде обявено в пленарната зала. Председател на парламентарната група ще бъде Стефан Янев.

За военна помощ за Украйна

На въпрос дали е възможно изпращането на оръжие за Украйна да е първа точка в работата на новия парламент Александър Ненков от ГЕРБ-СДС коментира, че "сега всеки се състезава да бъде по-голям католик от папата". ГЕРБ беше първата сила, която в миналия парламент внесе такова искане, а управляващите тогава се скриха зад едно писмо на посланика на Украйна, което замаскира дали пращаме или не пращаме военна помощ за Украйна, допълни той.

Надежда Йорданова от "Демократична България" (ДБ) каза пред журналисти, че ДБ ще изпълни това, което са заявили в предизборната кампания и в първия ден след полагането на клетва ще внесат законопроекти и проекти на решения за 25 важни мерки, сред които съдебна реформа, енергийна независимост, мерки в подкрепа на бизнеса. Да, проектът на решение за оказване на военна подкрепа за Украйна е едно от тези решения, потвърди тя. ДБ има много ясна позиция, че няма да подкрепи правителство с първия мандат, заяви Йорданова в отговор на въпрос.

Румен Йончев от "Български възход" коментира, че предложението на ДБ за военна помощ за Украйна трябва да е доста по-детайлно, а не бланково. Очакваме ДБ да предложат точно кои въоръжения трябва да бъдат изпратени, от коя система от цялостната система за отбрана на България можем да се лишим и тогава сме готови да обсъждаме и гласуваме, посочи той. Иначе бланковото решение да изпратим помощ е почти толкова полезно, колкото и предишното да ремонтираме техника в България, допълни Йончев.

За експертен кабинет

От "Възраждане" казаха, че не са готови да подкрепят експертен кабинет. Единственият кабинет, който бихме подкрепили, това е кабинет с мандат на "Възраждане", заяви заместник-председателят на партията Петър Петров и допълни, че няма да влизат в други коалиционни преговори и договорки.

Според "Български възход" термините "експертен/програмен" кабинет не значат вече нищо.

"Основното предизвикателство пред парламента е кризата. Затова е нужен антикризисен кабинет, който да вземе най-спешните мерки за решаване на кризата в България", заяви Румен Йончев. Затова според нас верният термин е "антикризисен" кабинет, в който да участват онези, които виждат общи решения по кризисните проблеми на България, допълни той.