Отчитайки свършеното в предишния мандат на служебното правителство, правосъдният министър Янаки Стоилов не изключи възможността да предложи кандидат за председател на Върховния касационен съд и уточни, че това няма да е самоцел.

Още в четвъртък Висшият съдебен съвет (ВСС) ще открие процедура, тъй като мандатът на сегашния председател изтича в началото на следващата година. Фактът, че съставът на ВСС не е запълнен, заради двама напуснали членове, няма да е причина за спиране на процедурата, каза още правосъдният министър.

Служба на гражданите и укрепване на държавността - така правосъдният министър Янаки Стоилов описа приоритетите на правосъдното министерство в рамките на новото служебно правителство.

Проф. Янаки Стоилов отбеляза необходимостта от развитите на нормативната уредба.

"В първото издание на служебното правителство съсредоточихме своето внимание върху текущото управление, давайки си сметка, че няма как да разчитаме на приемане на промени в законодателството. Наблюдавайки недостатъчно високия капацитет на последното Народно събрание и рисковете да бъдат прокарвани промени, които не винаги съответстват на обществения интерес, по-голямо внимание в следващите месеци ще отделим на подготовката на законодателни изменения. Така например според анализа, който направихме на специализираното правосъдие и моделът, който предлагаме за един по-гъвкав начин на премахване на специализираните съдилища и прокуратури, ще отразим в законопроект, който знаете, че беше обсъждан и в Народното събрание, така че да се запазят положителните страни на специализираното правосъдие със създаването на съответни отделения и отдели в седалището на апелативните райони. Също така могат да се предложат промени за предотвратяване на злоупотребите с възлагането на ин хаус дейности", посочи още той.

Правосъдният министър заяви, че са нужни по-прецизни текстове за инхаус поръчките, както и по прилагането на закона "Магнитски".

Янаки Стоилов очаква следващата седмица да влязат в сила законовите промени, с които Бюрото за защита беше преместено от прокуратурата в министерството на правосъдието.

Той припомни, че вече е имал срещи с главния прокурор и началника на Бюрото за това преминаването да мине без затруднения.

"Предстои законът да бъде публикуван. Днес преподписах указа, който дойде, което означава, че законът ще влезе в сила следващата седмица. Надявам се във възможно най-кратко време да бъдат организирани всички дейности, така че без сътресение бюрото да продължи да изпълнява своите функции. Надявам се, че няма да бъдат създадени затруднения по прехвърляне на неговите активи към Министерството на правосъдието", посочи още проф. Янаки Стоилов.

Трябва да се помисли как да бъдат преназначени служителите в Бюрото, а част от дейностите - охраната на магистрати - ще мине към Съдебна охрана. Началникът на Бюрото Росен Тодоров ще пише доклад за състоянието на сградите, особено в дните около промените в закона.

Стоилов отчете като свършени редица дейности - подобряване на обслужването на граждани и фирми в агенцията по вписванията. Така например, вписването на имотните сделки вече става за ден-два и по този начин възможностите за имотни измами намаляват значително.

До края на годината трябва да е готово всичко за регистъра на особените залози, а до края на януари - и регистъра на несъстоятелността.

За три месеца 7600 души са получили българско гражданство, в сравнение с 5500 за цялата 2020 година.

Проверка е показала, че са сключени договори за процесуално представителство, но особен резултат не бил постигнат.